Cégvilág

Ezért tűnhetnek a bankok szőrős szívűeknek

Annak ellenére, hogy Magyarország csak viszonylag szerény célt tűzött ki maga elé, mégis legalább 1000 milliárd forintnyi befektetés szükséges, hogy 2020-ra elérjük a 14,7 százalékos megújuló energia felhasználási arányvállalásunkat – hangzott el a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által szervezett Befektetés a Megújuló energiában Magyarországon 2012-13 című üzleti találkozón.

Az esemény apropója a most megjelent Magyar Kézikönyv 2012-13, a  rendezvény célja, közvetlen találkozó megszervezésével és az első kézből való, hiteles és pontos információkkal a hiányzó bizalmi viszonyt kialakítani és prosperáló befektetéseket generálni.

A közhiedelemmel ellentétben a kockázati tőke-befektetőket nem érdeklik a megtérülési idők. Ők úgysem akarnak egy projektben 15-20 évig benne maradni, csak felfuttatni azt, mondta előadásában Dr. Zsembery Levente a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület egyik vezetője, aki szerint befektetői szemmel a megújuló energia mára nagykorú lett és egyre jobban megmozgatja a fantáziájukat.  De a jelentős beruházási igény, a szabályozási rendszer kiszámíthatatlansága jelentős kockázatokat rejt. Mindezek ellenére a kicsi konkurencia és az energiatermelés iránti töretlen kereslet miatt a megújuló energia a kockázati tőke egyik kedvenc területe lehet a következő években Magyarországon,

A kockázati tőkések leginkább az innovációt szeretik. Alpek István, a Primus Capital vezetője szerint azonban csak kevés olyan akad, amit tartósan finanszírozni tudnak. A megújuló és alternatív energia ágazat jelenleg még pici iparág Magyarországon. Ám ennek előnye is van egy kockázati befektető szempontjából: komoly innovációk bújhatnak meg egyetemi kutató műhelyekben, innovatív vállalkozásoknál.

A bankok azért tűnhetnek szőrős szívűeknek, mert - ellentétben a kockázati tőke-befektetőkkel - nekik akár 15-20 évig bent kell maradniuk egy projektben. Bármennyire is rosszul hangzik, a bankokat nem a környezet iránti felelősségérzet vezeti egy zöld energia befektetésnél, hanem egyedül a megtérülés, szögezte le a bankok gondolkodásmódjáról Gulyás Olivér, az MKB Bank projektfinanszírozási osztályvezetője. Behúzták mostanában a finanszírozási féket a bankok, a hosszú távú ingatlanokkal összefüggő hitelezésekkel annyira megégették magukat, hogy csak óvatosan, félve szállnak be egy ugyancsak 15-20 éves megtérülést igénylő zöld energia projekt finanszírozásába. 

Az uniós pályázati támogatásért egy innovátornak bizonyítani kell, hogy fejlesztése valóban újdonság, és el kell készítenie egy működő prototípust, mondta a harmadik finanszírozási forma, az uniós pályázati támogatási lehetőségekről Kovács Ibolya Krisztina, a Rolling Consulting Hungary Kft. ügyvezetője. Mindezt sikerrel teljesítette egy magyar feltaláló szabadalmával. Az új, a magyarországi szélviszonyokra tervezett, vízszivattyúzásra és áramtermelésre használható függőleges tengely + szélkerék fejlesztése az utóbbi idők egyik legnagyobb ilyen zöld energiás sikertörténete.


 

külgazdasági hivatal megújúló energia hita
Kapcsolódó cikkek