Cégvilág

Indul a harc minden egyes fillérért

Hamarosan újraindulhat a „társadalmi vita” a turizmustörvényről. A pénzen kívül az a tét: kinél lesznek az irányítási és döntési jogkörök. Továbbra sem dőlt el, hogy az önkormányzatok és a Belügyminisztérium vagy a turisztikai vállalkozások (TDM) lobbija lesz-e az erősebb. A vita tárgya változatlanul az idegenforgalmi adó (ifa) elosztása, vagyis a forrásátengedésen megy a harc.

Egy hét múlva már a szakma is megismerheti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kidolgozott nemzeti turizmusfejlesztési koncepció tervezetét. A tárca legújabb ígérete szerint az erre épülő új turizmustörvényt tavasszal fogadhatja el a parlament. A szakma 16 éve vár a jogszabályra, a kabinet legutóbb idén májusban vetette el a tárca előterjesztését.

Így továbbra sem dőlt el, hogy az önkormányzatok és a Belügyminisztérium vagy a turisztikai vállalkozások (TDM) lobbija lesz-e az erősebb. A vita tárgya változatlanul az idegenforgalmi (ifa) elosztása, vagyis a forrásátengedésen megy a harc. A 3200 önkormányzatból mintegy hatszáz szed idegenforgalmi adót, a bevétel döntő többsége a leglátogatottabb ötven–száz településen folyik be.

„A TDM-ek finanszírozása egyenlő a magyar turizmus finanszírozásával. Az előző törvénytervezetet is azért támadtuk, mert a források és a kompetencia megosztása nem volt arányban a TDM-ek országos jelentőségével” – mondta lapunknak Balogh Károly, a TDM Szövetség elnöke. Szerinte az elmúlt húsz évben bebizonyosodott: a jelenlegi rendszer alapján lehetetlen a turizmus hatékony fejlesztése. Ezért az idegenforgalomban érdekelteket tömörítő szervezetek alapvetően maguknak követelik a turizmus irányítását. Három változatot dolgoztak ki a bevételek megosztására.

Az első alapján az adó egésze a TDM-ekhez kerülne. A második szerint az ifa minden forintja után járó 1,5 forintos költségvetési támogatás jutna a helyi szövetségeknek. A TDM-ek önkéntes tagdíjból tartják fenn magukat, ezen változtatna úgy a harmadik verzió, hogy a turizmustörvényben rögzítenék: a helyi vállalkozásoknak bevételarányosan, néhány ezrelékes turisztikai hozzájárulást kellene fizetniük. „A benzinkútnak és a pékségnek is azért nagyobb a forgalma, mert sok a turista, akiket mi csábítunk a településekre” – fogalmazott.

Még július 26-án jelentek meg a régóta várt pályázati kiírások a TDM szervezetek fejlesztésére, a pályázatokat október 15-ig lehet benyújtani. „Nevetséges, hogy erre 1,7 milliárd forint van, viszont a 34 kiemelt turisztikai beruházás között számtalan fejlesztés szakmai­atlan és felesleges is, és ezek külön-külön is 2–3 milliárd forintos tételek” – magyarázta.

Érdekes például, hogy a hatvani Grassalkovich-kastély felújítására és egy vadászati múzeumra 3,1 milliárd forintot ítélt oda a Nemzeti Fejlesztési kormánybizottság. Ráadásul Matolcsy György szakminiszter pedig nemrég közölte: a következő hónapokban még 60 milliárd forint kiemelt beruházásról lehet dönteni. „Nagy eséllyel nem lesz új turizmustörvény. Balogh Károly szerint hiába halljuk a siker kommunikálását, valójában borzasztó állapotban van a turizmus.

Biztonságos volt a balatoni szezon

Míg tavaly külföldiek sérelmére 60-szor, idén csak 18-szor követtek el bűncselekményt, és kevesebb halálos és sérüléses baleset történt – áll a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság jelentésében. Veszprém megyében az idegenforgalmi területeken a nyomozáselrendelések száma az idei szezonban csaknem 10 százalékkal esett, a betöréses lopásoknál 50 százalékos volt a javulás. A több tízezer látogatót vonzó rendezvényeket sikerült problémamentesen biztosítani.


idegenforgalmi adó turizmus IFA TDM
Kapcsolódó cikkek