A Holcim Hungária Zrt. 2013 folyamán fokozatosan leállítja a cementgyártást Lábatlanon, az érintett 94 munkatársnak a vállalat a törvényi juttatásokon felüli támogatást biztosít - tájékoztatta a vállalat közgyűlésének döntéséről a Holcim kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-t.

Márta Irén elmondta, eredetileg 2010-re tervezték a jelenleg 144 éves Lábatlani Cementgyár bezárását, azonban az elmúlt években közel félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházásokkal az üzem működését meghosszabbították. A magyar építőipart sújtó gazdasági visszaesés miatt azonban az elavult és gazdaságtalan, nedves technológiával működő gyár leállítása a közeli jövőben elkerülhetetlenné vált.

A vállalat 94 dolgozójának a törvényi előírásokon és a kollektív szerződésben foglaltakon felül további 3 havi munkabért és 150 ezer forint értékű továbbképzési támogatást biztosítanak.

A gyár bontása és a terület helyreállítása a munkatársak egy kisebb csoportja számára további munkalehetőséget jelent. A magyarországi vevők zökkenőmentes ellátását a Holcim Hungária Zrt. biztosítja.

A cég korábban a lábatlani gyár kiváltására 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezte felépíteni a Nyergesújfalui Ipari Parkban, azonban az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.

A Holcim Magyarország egyik vezető cement- és betongyártó vállalata, amelynek 2011-ben elért nettó árbevétele 17,926 milliárd forint volt, 2011 végén 413 főt foglalkoztattak.