Cégvilág

Szócska: "nem bolondultunk meg"

„Nem bolondultunk meg, hogy kiszolgáltassuk magunkat sebezhető beszerzéseknek. A hatékonyság mellett az ellátás minősége és biztonsága is fontos” – közölte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették: minden forint megtakarítást továbbra is béremelésre fognak költeni.

Az időzítés nem véletlen: a visegrádi négyek orvosszervezetei mára hirdettek szolidaritási akciót, hogy felhívják a figyelmet az alacsony bérekre, az életpályamodell szükségességére, az ágazat elégtelen finanszírozására.

Szócska Miklós államtitkár emlékeztetett: a V4-ek közül csak Magyarországon volt ebben az évben béremelés. Jövőre ez folytatódik: a jövedékiadó-emelésből 51 milliárd forint áll rendelkezésre az idén megemelt fizetések fedezetére és a bérrendezés folytatására.

Szócska Miklós arra a nyílt levélre is reagált, amelyet a Világgazdaság múlt heti egészségipari konferenciáján tett közzé a nyolc legnagyobb hazai orvostechnikai eszközgyártó. Azt kérték, a kormány adjon legalább annyi esélyt nekik a beszerzéseknél, mint a külföldi vállalatoknak, amelyek ma a kórházi beszállítások 75 százalékát viszik. Az államtitkár ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: minden törvényes lehetőséget megkeresünk annak érdekében, hogy a magyarországi orvostechnikai cégek nagyobb arányban legyenek jelen a hazai piacon.”

Az államtitkárság számításai szerint 260 milliárd forintot profitált az egészségügy eddig a különféle pluszbevételekből és az államosítás nyomán keletkező megtakarításokból. A központosított közbeszerzésekkel ugyan eddig éves szinten még csak 1,2 milliárd forintot fogtak meg, egy-két éven belül azonban az ágazat vezetése szerint több mint tízmilliárdos megtakarítás érhető el ezzel. Az idén az elsőként államosított több mint 40 kórház számára szerezték be központilag a földgázt, az eddigi 126 forintos köbméterenkénti átlagár helyett 108 forintért. Ezzel éves szinten 1 milliárdot spórolnak ezek az intézmények a korábbi évi nagyjából 4 milliárd forintos kiadásukból.

A központi áramközbeszerzés egyelőre csak az országos intézeteket és két megyei kórházat érint – mondta a kórházakat fenntartó Gyemszi vezetője. Török Krisztina tájékoztatása szerint esetükben az eddigi 25 forint/kilowattórás átlagárat 20,3 forintra tudták leszorítani. A Gyemszi azt tervezi, hogy az összes egészségügyi intézményre kiterjedő nagy villanyáram-közbeszerzés még lejjebb viszi majd az árat, mert a 12 olyan fővárosi kórházban jelenleg szavatolt legalacsonyabb árról indul majd a licit.

A gyógyszerek közül eddig csak az onkológiai készítményeket szerezték be központilag, ami azért jelentős lépés, mert tavaly több országban, köztük az Egyesült Államokban is komoly hiány volt egyes daganatellenes orvosságokból. A kórházakban leggyakrabban alkalmazott többi gyógyszerre egy-két héten belül kiírják az eljárást, és várhatóan még az idén elindul az orvostechnikai eszközök központosított megvásárlása is.

Török Krisztina hozzátette: négy eljárástípust is kidolgoztak, hogy a piac ne szűküljön, és ne alakuljon ki monopolhelyzet, például féléves keretszerződéseket fognak kötni.

államosítás közbeszerzés gyemszi egészségügy Szócska Miklós
Kapcsolódó cikkek