Cégvilág

Fejek hullottak - Folytatódik a botrány a legnagyobb német acélvállalatnál

Németország legnagyobb acélgyártó konszernje, a ThyssenKrupp elbocsájtott három felső szintű menedzsert – jelenti a Bloomberg. Az amerikai hírügynökség szerint a felügyelőbizottság személyzeti bizottsága tett tegnap ajánlást arra nézve, hogy december 31-e hatállyal szüntessék meg az Olaf Berlien, Edwin Eichler és Jürgen Claassen munkaszerződését.

A német konszern Egyesült Államokban és Brazíliában lévő veszteséges vállalatainál végzett auditálás megállapította, a döntések alapjául szolgáló feltevések és kulcsfontosságú adatok egyértelműen vagy túlságosan derűlátók voltak vagy később helytelennek bizonyultak. A ThyssenKrupp továbbá számos korrupciós és kartell-esettel is szembesül, ami felveti a jelenlegi vezetés módszerének kérdését - olvasható a cég közleményében. A Bloomberg szerint a ThyssenKrupp adóssága 6 milliárd euróra tehető, jórészt az Egyesült Államokban végzett terjeszkedés miatt.

A ThyssenKruppot a német kartellhivatal pénzbírsággal sújtotta, amiért ez év elején megszegte a trösztellenes szabályokat a német vasútisín-piacon. A német acélgyártó konszern december 11-én valószínűleg 846 millió euró összegű nettó veszteségről ad hírt a 2011-2012-es fiskális évre vonatkozóan. Az előző évben a vesztesége 1,3 milliárd euró volt, amikor leírta a Steel America vállalatát. 

A Steel America példája tankönyvekbe való tanulság arra nézve, hogyan nem kell valamit csinálni - jelentette ki Hans-Peter Wodniok, a kronbergi Fairesearch elemzője. Ugyanis a ThyssenKrupp korábban kizárólag német acélgyártó volt, némi feldolgozó kapacitással Európa más államaiban, de nulla tapasztalattal rendelkezett Dél-Amerikában és kevés kereskedelmi tapasztalattal Észak-Amerikában.

Az amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy Heinrich Hiesingert, aki korábban a Siemens AG ipari részlegének élén állt, tavaly megtették a ThyssenKrupp vezérigazgatójának, hogy rendbe hozza a konszernt a Thyssen és a Krupp 1999-ben történt fúziója után. "A részvényekkel kapcsolatos hangulat negatív, a 2011-2012-es fiskális évre vonatkozó eredményeket illetően is" - fogalmazott Marc Gabriel, a düsseldorfi Bankhaus Lampe KG elemzője. "Majd elválik, vajon Hiesinger képes-e a zátonyra került hajót újra vízre bocsátani" – fogalmazott a szakértő.

elbocsát ThyssenKrupp korrupció botrány
Kapcsolódó cikkek