A jövő év elejétől a mostaninál nagyobb ártámogatásban részesülnek azok a zöldenergiát és hulladékot hasznosító vállalkozások, amelyek áramát a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) és támogatott áron veszi át a villamos energia rendszer irányítója.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) által közzétett emelési mértékek – legalábbis a csúcsidőszaki áramszállítást figyelembe véve – egy híján minden esetben elmaradnak a 2012-es inflációs várakozásoktól. A Reuters novemberi közepi inflációs jelentése 2012-re, azaz éves szinten 5,8 százalékos inflációt vetített előre. Ilyen mértékben egyetlen termelőcsoport kap jövőre többet a villamos energiáért: amelyek 2008. január 1- előtt adták be a MEH-hez a támogatási kérelmüket, és áramukat nem a szél vagy a nap energiájának hasznosításával nyerik, kivételt képeznek az 5 megawattnál nagyobb kapacitású vízerőművek.

Új, csúcsidőszaki tarifájuk 37,72 forint lesz kilowattóránként. (A völgy- és a mélyvölgy ideji tarifa, amikor tehát kisebb a villamos energia iránti kereslet, ennél értelemszerűen alacsonyabb. Majdnem ugyanilyen mértékében, 5,7 százalékkal 33,76 nő az előző feltételeknek megfelelő csoport azzal a különbséggel, hogy éppen nap- és a szélenergia hasznosítóira vonatkozik.

A többi zöldáram termelő csúcsideji tarifája, amelyek tehát 2008. január 1 után adták be kötelező átvételi és támogatási kérelmüket, 4,7-4,8 százalékkal emelkedik. Ide tartoznak az 5 megawattosnál nagyobb vízerőműben, a legfeljebb 50 megawattos szélerőműben, a használt berendezést is tartalmazó erőműben és a hulladékból nyert energiával termelt áram is. Ezen emelések mértéke tehát várhatóan alatta marad az éves inflációnak, az ilyen mértékű emelést hivatalosan hatékonyság-javításra ösztönzőnek szokták nevezni.

A hő mellett kapcsoltan villamos energiát termelők 2012-es tarifáinak oszlopai üresen maradtak a MEH táblázatában, hiszen a kapcsoltak támogatási rendszeren már ez év július 1-től már megszűnt.

Búcsú a Metártól?

Korábbi közlések szerint 2013. január 1-jén kellene életbe lépnie a megújulók új támogatási rendszerének, a Metárnak, amelyet előtte már kétszer későbbre halasztottak. Az a tény, hogy a MEH döntött a zöldenrgia jövő évi tarifáiról, egyúttal – közvetve – azt is jelenti, hogy elmarad a Metár jövő év elejére ígért bevezetése, hiszen egyszerre két támogatási rendszere ugyannak a tevékenységnek nem lehet. Ráadásul lehet, hogy a bevezetés mostani elmaradása már nem is csúszást, hanem a Metár napirendről való levételét jelenti a Metárt is tartalmazó Nemzeti Cselekvési Terv ez év végéig előírt felülvizsgálata miatt. Erre utalnak egyes informális döntéshozói megjegyzések is (minek a Metár, ha jól működik a KÁT), továbbá az, hogy az elmúlt hónapokban már nyoma nem volt a zöldenergia támogatásával kapcsolatos egyeztetéseknek.