Cégvilág

Végstádiumú rákosok kezelése - Szócska: félreértés történt

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint félreértelmezték az onkológiai készítmények támogatásának módosításáról szóló tervezetet, hiszen annak célja éppen az, hogy minél többen kaphassák meg a számukra hatékony kezelést.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön egy konferencia szünetében reagált újságíróknak azokra a sajtóhírekre, hogy egy tervezet szerint a végstádiumú rákos betegek számára nem támogatnák a nagy értékű gyógyszeres kezelést.

Szócska Miklós elmondta, mostanáig bevett gyakorlat volt, hogy olyanoknál is alkalmazták a költséges terápiát, akiknél nemcsak teljességgel hatástalan volt a kezelés, hanem akár még rontotta is állapotukat. Az államtitkár kiemelte, ahogy az említett tervezetet, ahogy annak gyakorlati alkalmazásának részletszabályait is a szakmai szervezetekkel közösen dolgozzák majd ki.

Az egészségügyben 2013 a népegészségügyi mozgósítás éve lesz - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Szócska Miklós elmondta, hogy a népegészségügyi egészségkommunikáció, egészségfejlesztés területein már év elején több pályázat kiírása várható, továbbá hamarosan elindul a háziorvosi alapellátás modellje is, amelyben a megelőzési kapacitásokat fogják bővíteni.

Kifejtette: az elmúlt két évben 14 országos kampányt indítottak, de ezek mellett számos más intézkedés is történt, úgy mint a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása vagy a dizájner drogok visszaszorítását célzó szabályozás. A népegészségügy fejlesztése 2013-ban pedig még célzottabb koordinálás mellett folytatódik majd.

megelőzés népegészségügy Szócska nemdohányzók
Kapcsolódó cikkek