Cégvilág

Kéthetente szedné az állam a játékadót

Kéthetente 20 százalékos játékadó és évi 100 millió forintos koncessziós díj is terhelheti majd azokat a cégeket, amelyek online szerencsejátékkal akarnak foglalkozni

A harmadik Matolcsy-csomag egyik eleme volt az online szerencsejátékok után kalkulált tízmilliárd forintos adóbevétel, azt azonban eddig nem lehetett tudni, hogy milyen módon tervezi ezt elérni a kormány. A kabinet azonban mostanra elkészült a távszerencsejáték szabályozásáról szóló törvénymódosítással és azt az ittapiros.com szerencsejáték portál szerint már az Európai Bizottsághoz is benyújtotta.

A távszerencsejáték kétheti gyakorisággal teljesítendő játékadója a tiszta játékbevétel 20 százaléka. A felügyeleti díj távszerencsejáték szervezése esetén a negyedévi tiszta játékbevétel 2,5 százaléka, de legalább 100 ezer forint és legfeljebb 50 millió forint – olvasható a dokumentumban. További kritérium, hogy a koncessziós társaságnak legalább 200 millió forint jegyzett tőkével kell rendelkeznie. A koncessziós díj minimuma pedig egy játéktípusra évi 100 millió forint. Az engedély – agár- és lóversenyre, valamint sportfogadásra – legfeljebb 5 éves határozott időtartamra adható ki. „Az állami adóhatóság 100 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatja azt az elektronikus hírközlési szolgáltatót, amely nem teszi hozzáférhetetlenné a tiltott szerencsejátékot szervezők oldalait” – áll a törvénymódosításban.

Jelenleg Magyarországon még tiltott vagy állami monopólium az online sportfogadás, ennek ellenére számtalan oldal működik külföldi szerverekről. A BET365 oldal például azt közli magáról, hogy „a sport- és tőzsdefogadások az Egyesült Királyság Szerencsejáték Bizottságának engedélyezése és felügyelete alatt állnak. Kaszinónk, játékaink és póker rendszerünk a gibraltári kormány engedélyezése és felügyelete alatt állnak”.

A kormány szerint játékadóból a központi költségvetésnek 58,1 milliárd forint bevétele várható 2013-ban, amely a 2012-ben bekövetkező piaci átrendeződés – új típusú pénznyerő automaták bevezetése, online szerencsejáték jogszerű bevezetése – eredményeként jelentős évközi kilengések mellett jelent majd központi költségvetési forrást. Az online szerencsejáték egyike a leggyorsabban növekvő szolgáltatási ágazatoknak az EU-ban: éves növekedési üteme a 15 százalékhoz közelít, 2015-ben pedig várhatóan 13 milliárd euró bevételt realizál. Az okostelefonok elterjedésével a mobil fogadások száma is megnövekedett, ami jelentős árréssel működő szolgáltatás.

Az European Lotteries – az európai állami szerencsejáték-szervező társaságokat tömörítő szervezet – az internetes fogadóirodák európai árbevételét 42 milliárd euróra teszi, ami után csak 100 millió eurót adóztak, a nyeremények kifizetése után megmaradó bevételük jelentős részét pedig hirdetésekre költötték. A magyarországi engedéllyel nem rendelkező internetes szerencsejáték-szervezők itteni árbevételére csak becslések vannak, e szerint mintegy 100 milliárd forintra tehető a sportfogadásból, póker- és kaszinójátékokból származó bevétel, adót viszont nem fizetnek.

A Szerencsejáték Zrt. is már közel áll ahhoz, hogy végre beindítsa az új sportfogadási oldalát, amelyet eredetileg már a tavaly nyári labdarúgó-Európa-bajnokság előtt szeretett volna beüzemelni, de a fejlesztő cég késedelmes teljesítése miatt még mindig csak a tesztelése folyik.

Ennyit nyertek 2012-ben!

Az Ötöslottó játékon tavaly összesen 20,3 milliárd forint nyereményt fizetett ki a Szerencsejáték Zrt. „Ebből az összegből átlagos vízdíjjal számolva mintegy 131 860 682 köbmétert, azaz két és fél Velencei-tónak megfelelő vízmennyiséget lehetne vásárolni” – közölte a cég. Az összes kisorsolt nyeremény a Hatoslottó játékban tavaly 9,3 milliárd forint volt. A Skandináv lottón 22 játékosnak volt telitalálata, a legnagyobb nyeremény tulajdonosa 411 millió forintot kapott. A számsorsjátékok iránti kereslet trendje 2006 óta átmeneti ingadozásokkal stagnál.


játékadó
Kapcsolódó cikkek