Cégvilág

Tovább szorítja az aszály az árutőzsdéket

Továbbra sem csökken, sőt, emelkedik a kukorica ára a Chicagói Árutőzsdén (CBOT), dacára annak, hogy az idei évre az elemzők egyöntetűen kiváló termést várnak. A tavalyi aszály miatt megcsappant fizikai készletek iránti kereslet azonban nem engedi enyhülni a helyzetet.

A kukoricaárak kéthetes csúcsra emelkedtek, miután a piaci szereplők aggodalma nőtt atekintetben, hogy a jövőbeni kereslet nagyobb lesz, mint korábban várták – figyelmeztet a Wall Street Journal online változata a chicagói kereskedésről készített összeállításában. A kukorica márciusi szállítására kötött szerződések 1,7 százalékkal, vagyis 11,5 centtel nőttek. Ezzel egy bushel kukorica ára 7,05 dollárra nőtt, ezzel a február közepe óta legdrágább szintet érte el.

Önmagában nem a drágulás ténye, hanem az oka jelentős. Az árak azután kezdtek el emelkedni, hogy a traderek számára kiderült: a közelmúlt csökkenései eltúlzottak abban a helyzetben, amikor az amerikai készletek még szűkösnek bizonyulnak. Bár az idei évre mindenki aránylag jó kukoricatermést vár, a fizikai áru iránti kereslet már jelenleg is nagy, ezért nem hűtheti le a piacokat a várt nagyobb termés.

A kukorciaárak azután nőttek nagyot tavaly, hogy a világ egyik legnagyobb kukoricatermelőjének számító Egyesült Államokban hosszú évtizedek óta nem látott száraz és forró nyár pusztította el a termés egy jelentős részét. A visszafogott készletek miatt drága kukoricára azonban csökkent a kereslet is, mert számos feldolgozónak ezen az áron már nem érte meg vásárolni. Most úgy tűnik – derül ki a Wall Street Journal elemzéséből – hogy a fizikai kereslet még mindig elég erős ahhoz, hogy a kukorica ára érdemben csökkenjen, vagyis a tavalyi aszálykár még az egész világpiacon érezteti hatását.

cbot aszály USA kukorica chicago
Kapcsolódó cikkek