Cégvilág

Az esős tavasz miatt drágul az élelmiszer?

A csapadékos, hideg időjárás késleltetheti a legfontosabb amerikai termőterületeken a kukorica vetését, ráadásul éppen a csúszás miatt a farmerek egyre inkább szójában gondolkodnak a tengeri helyett. Az egyik legfontosabb alaptakarmánynak tekintett kukorica szűkössége és esetleges drágulása kihat a világpiaci húsárakra is.

A kukoricaárak a Chicagói Árutőzsdén 6,2 százalékkal nőttek, amely a legnagyobb növekedést jelenti 10 hónapon belül – számol be a Wall Street Journal India. A drágulás hátterében azok a félelmek állnak, amelyek szerint a túlzottan csapadékos, hideg idő az Egyesült Államok középnyugati államaiban késleltethetik a vetést.

A kukoricaárak már amiatt is egyhavi csúcsra ugrottak, hogy hétfőn az időjárás-jelentésben csapadékos napokat jósoltak a meteorológusok a legnagyobb amerikai kukoricatermelő térségekre, így például Iowa és Illinois államra vonatkozóan.

A vetés késlekedése felerősíti azokat az aggodalmakat, mely szerint a termés mennyisége idén esetleg kisebb lesz, mint amire korábban számítottak. A késpbb elvetett kukorica ugyanis jobban károsodhat efy esetleges nyári hőhullám miatt, ha a növényt legfőbb növekedési fázisában éri a forróság.

A csúszás emiatt arra ösztönözheti a farmereket hogy kukorica helyett inkább szójababot termesszenek, amely még tovább csökkentheti az őszi betakarítás eredményeit. A piaci aggodalmak hatására a májusi szállítású kukorica máris 40 centet drágult bushelenként a Chicagói Árutőzsdén (CBOT) – figyelmeztet a Wall Street Journal India.

Az Egyesült Államok, különösen annak középnyugati térségének termése azért jelentős, mert bár az utóbbi években egyre jelentősebb kukoricatermelőként jelentkeznek a dél-amerikai országok, még mindig az USA a világ legnagyobbb termelője. Az amerikai kukoricatermés jelenleg többszöröse az teljes teljesítményének, így az USA időjárása alapvetően befolyásolja a világpiaci árakat.

takarmány cbot kukorica chicago
Kapcsolódó cikkek