Cégvilág

Drágább búzát hozhat a brókerek aggodalma

Ahogy Amerikában, úgy Európában is a mostoha tavaszi időjárás miatt drágulhat a gabona. Franciaország legfontosabb területein viszonylag hűvös időjárás uralkodik, a tőzsdéken felfelé mozdult el a búza ára.

Az időjárás miatti aggodalmak miatt a búzaárak is növekedni kezdtek a hét elején Nyugat-Európában. Amerikában hasonló piaci folyamatok indulnak el, ott attól tartanak, hogy a vetés késéssel indulhat majd a rossz idő miatt – számol be a Business Recorder gazdasági portál.

A Chicagói Árutőzsdén (CBOT) az új termésű decemberre szállított kukorica ára 6 százalékkal nőtt hétfőn, miután a meteorológiai jelentések esőt jósoltak a kulcsfontosságú termőterületeken. Franciaországban, amely Európa legnagyobb búzatermelőjének számít, szinten hűvös időjárás köszöntött be. A hőmérséklet jelentősen az átlag alatt maradt a legnagyobb termőterületeken.

A piacok reakciója ugyanaz volt: az új termésű búzára vonatkozó kötések mind Londonban, mind pedig Párizsban drágulni kezdtek.

Elemzők ugyanakkor hozzáteszik: a félelmekből eredő áremelkedést fékezheti az, hogy a déli féltekén kiváló eredményeket közöltek a betakarítás után, és a korábban vártnál nagyobbak az észak-amerikai átmenő készletek is.

cbot gabona árak árutőzsde búza
Kapcsolódó cikkek