A La Repubblica című lap vasárnapi beszámolója szerint a szolidaritási megállapodás azt jelenti, hogy a dolgozók lemondanak bérük egy részéről, hogy ezzel pontosan még  meg nem nevezett számú munkahelyet megmentsenek.

A vállalatvezetés célja a bajba jutott cég terheinek minél szélesebb körben történő megosztása, ezért a menedzserek javadalmazását 10 százalékkal csökkentik, a vezérigazgató 20 százalékkal kap kevesebbet. Emellett korlátozzák a dolgozók ingyenes utazását az Alitalia járatain, és részben fizetniük kell a szolgálati mobiltelefon használatáért. 

Az eddigieken felül mintegy 21 millió euró további megtakarítást vár az intézkedésektől a nemrégiben kinevezett vezérigazgató, Del Torchio, aki az Audihoz tartozó Ducatitól érkezett az Alitaliához és aki várhatóan az elkövetkező hetekben mutatja be a társaság szanálási tervét.

Az Alitalia tartozása egymilliárd euró, az első negyedvében 157 millió euró volt a vesztesége, 26 millióval több, mint egy évvel korábban.

A vállalat 2008-végén került a CAI olasz befektetői csoport tulajdonába valamivel több mint egymilliárd euróért, majd 2009 januárjában az Air France-KLM megvásárolta a cég 25 százalékos részvénypakettjét.