Három éve egy átlagos, 10-15 wattos izzót kiváltó LED termék kiskereskedelmi ára bruttó 5-6 ezer forint volt, a mai ár ennek – típustól függően – a fele, negyede.

Az árerózió még nagyobb, ha figyelembe vesszük a lámpák sokszor elképesztő mértékű technológiai fejlődését. Az innováció mellett az árak is csökkentek és egyre több cég kapcsolódott be a LED gyártásba, forgalmazásba. Így viszont a verseny is egyre nagyobb. Minderről Józsi Péter, az Osram Magyarország nagykereskedelmi képviselője tájékoztatta lapunkat.

Ebben a versenyben kívánja erősíteni piaci pozícióját az Osram Magyarország a megújult LED termékcsaládjával. Terveit arra alapozza, hogy miközben a hagyományosnál hosszabb élettartamú és sokkal kisebb energiafogyasztású lámpák erőteljes terjedését eddig a magas áruk fékezte, mára e korlátot sikerült ledöntenie a legújabb fejlesztéseivel, sőt, az európai piacon szinte minden alkalmazásához van megfelelő LED terméke.

A 40 és 60 wattos hagyományos izzókat helyettesítő fényforrások várható élettartama 15-30 év. Így a 80 százalékos energia-megtakarítással akár 30 ezer forint is megspórolható az élettartam alatt. Egy felmérés szerint, ha minden német háztartásban csak egy 60 wattos izzót a megfelelő LED fényforrással helyettesítenének, a megtakarított energia egyenértékű lenne egy nagyváros éves fogyasztásával.