Cégvilág

Olcsóbb kórházi gyógyszerek

Az eddiginél átlagosan 35 százalékkal olcsóbban jutnak hozzá több tucatnyi fontos kórházi gyógyszerhez az intézmények a központi közbeszerzés nyomán.

A kórházak fenntartója, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) eddig három eredményes közbeszerzési eljárást bonyolított le, amelyek keretében antibiotikumokat, onkológiai készítményeket, altatókat, vér- és vérképzőrendszerre ható gyógyszereket, összesen 25 hatóanyagot szerez be.

A nyertes beszállítók: a Hungaropharma, az Euromedic Pharma, a Teva Magyarország, a Fresenius Kabi és a Biotest Hunagária. 
A központilag beszerzett készítményekért az intézményeknek eddig valamivel több, mint évi 8 milliárd forintot fizettek, míg a központosított közbeszerzéssel ebből nettó 2,77 milliárd forintot sikerült lefaragni. Az árengedményért cserébe, tekintettel a több tízmilliárdos szállítói tartozásokra, a kórházaknak 60 napos fizetési határidőt kell vállalniuk azzal a kikötéssel, hogy ha további 45 napot meghaladóan sem fizetnek, leállítható e gyógyszerek szállítása.
A kórházakban leggyakrabban használt gyógyszerek központi közbeszerzésére vonatkozó eljárást először 2012 első felére, majd tavaly év végére ígérték, ám az végül csak az idén konkretizálódott. De csak lassan: azt az összesen 62 hatóanyagot, amelyet így kívántak megvásárolni, csak több körben sikerül beszerezni.
Az országos közbeszerzés első körébe szeptember 1-jétől 11 hatóanyagot vontak be, október 1-jétől további 14 hatóanyaggal bővült az országos gyógyszerközbeszerzés rendszere, és decemberig még további két eljárás lebonyolítása várható.

gyógyszer közbeszerzés gyemszi kórház
Kapcsolódó cikkek