Cégvilág

A baromfisok is az áfacsökkentés mellett

Több szervezet megszólalása után a Baromfi Terméktanács (BTT) is kiállt az alapvető hústermékek áfájának csökkentése mellett. A várakozások szerint a lépés jelentősen visszaszorítaná a feketekereskedelmet.

Kifejezetten kedvező lépésként értékelte a Baromfi Termék Tanács Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptemberi bejelentését, amely arról szólt, hogy a kormány megvizsgálja a 27 százalékos kulcs jelentős csökkentési lehetőségét a sertés- és a baromfiágazatban. A BTT egyetért a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT)  és a Magyar Húsiparosok Szövetségének közelmúltbeli állásfoglalásával, amelyben mindkét szakmai szervezet a drasztikus ÁFA mérséklés mellett foglalt állást – közölte a Baromfi Terméktanács (BTT) közleményében.

A szervezet szerint az áfa csökkentésével visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az a hazai termelés versenyképessége pedig javulna. A BTT a csökkentés mértékeként drasztikus mérséklést javasol, a 27 százalékos áfa helyett 5 százalékosat tartanának célravezetőnek az alapvető élelmiszerek esetében. A szakmai szervezet szerint a versenyen alapuló piaci törvényszerűségek garanciát nyújtanának arra, hogy a jelentős adócsökkentés a fogyasztói árakban is éreztesse hatását.

A közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is arra kérte az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szóló döntésekor vegye figyelembe a mező- és élelmiszergazdaság szereplőinek az élelmiszerek, azon belül is első körben a húsok és hústermékek áfájának érdemi csökkentésére vonatkozó kérését. Az európai összehasonlításban kiemelkedő mértékű 27 százalékos áfakulcs mellett, az egy részét vagy egészét eltitkoló, azt be nem fizető vállalkozások olyan mértékű piaci előnyhöz jutnak, amivel a legálisan működő cégek, termelők képtelenek versenyezni – fogalmazott akkor az Agrárkamara.

A húsok áfájának jelentős mérséklését korábban politikai nyilatkozatok nyomán lehetett valószínűsíteni, ám a végül beterjesztett adótervezetben nem szerepelt a felvetés. Igaz, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nem zárta ki korábban, hogy egyéni képviselői indítványra mégis az Országgyűlés elé kerül a javaslat.

 

 

Baromfi Terméktanács húsáfa áfa áfacsökkentés
Kapcsolódó cikkek