Cégvilág

Navigációs szemüveggel a jövő Mercedesében

A Mercedes újabb lépést tett az általa digitális életnek nevezett cél elérése felé azzal, hogy navigációs rendszert fejlesztett a valós látványt a virtuális valóság elemeivel kiegészítő Google Glasshoz.

Megszakítás nélküli kapcsolat a világhálóval amikor beszállunk az autóba, amíg vezetünk és akkor is, amikor leparkoljuk az autót - ez a Mercedes elképzelése a jövőről Johann  Jungwirth, a cég észak-amerikai kutatás-fejlesztési részlegének vezetője szerint. Ezt tükrözi a német autóipari óriás legújabb fejlesztése, a Google Glasshoz fejlesztett navigációs rendszer is.

Az elképzelés lényege, hogy az autós hozzáférhessen minden olyan adathoz és alkalmazáshoz, amelyet a számítógépén vagy az okostelefonját tárol. Az Automotive News által ismertetett és hamarosan piacra kerülő alkalmazás számos funkcióval könnyíti meg a sofőrök számára a navigációt. A programmal felszerelt Google Glass például odavezetheti az autóst a kocsijához, majd beszállva annak navigációs rendszere átveheti a szemüveg által tárolt adatokat, folytatva az irányítást.

Parkolás után ismét a Google Glass veszi át a navigátor szerepét, megmutatva a kocsi tulajdonosának, merre haladjon tovább gyalog, amíg el nem éri az úticélját. Sőt, a német vállalat tervei szerint más, információs és szórakoztató funckiókkal is felszerelhetik a speciális szemüveget, bár hogy ezeket hogyan kell elképzelni, arról egyelőre nem nyilatkoztak. A Mercedes az ígéret szerint a Google Glass piaci bemutakozásával egyidőben indítja útnak saját alkalmazását.

A Puls közvéleménykutató cég adatai szerint Németországban komoly piaca lehet a fejlesztésnek, hiszen egy a közelmúltban készített felmérés szerint a megkérdezettek 45 százaléka kipróbálná a Google Glass-szal történő internetezést az autóban. Más kérdés, hogy bár a fejlesztés még gyerekcipőben jár, a Mercedes előre figyelmeztetett mindenkit, hogy a virtuális valóságot nyújtó szemüveg potenciálisan veszélyes figyelemelterő lehet. Egyelőre nem léteznek a Google Glass autózás közbeni viselésére  vonatkozó jogszabályok, de az autós cégek számára komoly kihívás lesz az olyan alkalmazások megírása, amelyek a biztonságos vezetést is lehetővé teszik.

Google-szemüveg Mercedes navigáció
Kapcsolódó cikkek