Cégvilág

Sajátos adósságrendezés - Van, aki a tartozás dupláját kénytelen fizetni

Kilencvenhárom kórház 33 milliárd forintot kap arra, hogy legkésőbb év végéig kifizesse szállítói tartozásait, vagy annak egy részét. Az összes adósság ennek legalább a duplája, és az egyes intézmények sem egyformán kaptak a pénzből.

„Az volt a cél, hogy minél több intézmény kapjon a támogatásból” – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a támogatás bejelentésekor. Arról nem szólt, mi alapján döntöttek az egyes kórházaknak megítélt összeg nagyságáról, a támogatási összegeknek azonban nem sok közük van a tartozásállományhoz. Legalább is, ha a június végi állapotból indulunk ki, amelyet az adósságkonszolidációnál több nyilatkozat szerint is alapul vettek.

A 33 milliárd az év első felében felhalmozott, a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint csaknem 50 milliárd forintos tartozás mindössze egy részét fedi le, és kórházanként még nagyobbak az eltérések. A fővárosi Szent Imre Kórház például a neki megítélt 1,4 millió forintból a június végére felhalmozott kifizetetlen számlák 1,3 százalékát lesz képes rendezni, a Debreceni Egyetemnek megszavazott 158,2 millió forint a 8 százalékát sem fedezi az év közepi adósságnak, de a Semmelweis Egyetem is csak szállítói tartozásai alig több mint 16 százalékát tudja majd kifizetni a 411 milliós apanázsból.

Ezzel szemben csaknem teljes június végi adósságát maga mögött hagyhatja a zirci, a nagykanizsai, a tatai, a dunaújvárosi, a kecskeméti intézmény, valamint a fővárosi Szent János Kórház. A mohácsi, a pápai és a mezőtúri kórház beszállítói is örülhetnek, mert a nekik megítélt támogatásból a korábbról bennragadt számlák több mint száz százaléka rendezhető.

Az adóssághoz képest a legtöbb pénzzel a sátoraljaújhelyi kórházat stafírungozták ki: 332 millióval, ami majdnem kétszer több, mint a kifizetetlen tartozásállomány. Igaz, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a pénzből az október végéig felhalmozott adósságokat lehet törleszteni, azt pedig a Magyar Államkincstár lapzártánkig még nem hozta nyilvánosságra, mekkora tartozással zárták a kórházak a múlt hónapot.

Nyolc intézmény egyébként egymilliárd forint feletti támogatást kap, a legtöbbet, kétmilliárd forintot meghaladó összeget a nyíregyházi kórház, de kétmilliárdot kap adósságrendezésre a székesfehérvári és majdnem ennyit, 1,9 milliárdot a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ is. Több mint egymilliárd forinttal mérsékelheti adósságát a váci, a debreceni és a győri kórház.

A 93 érintett egészségügyi intézmény legkésőbb jövő hétfőig megkapja a támogatást, amiből még az év végéig elvileg kizárólag lejárt szállítói tartozásait mérsékelheti. Az államtitkár arra kérte a kórházakat, hogy a legrégebb ideje görgetett adósságokat rendezzék. A kórházakat egyszer használatos, valamint műtéti eszközökkel, orvostechnikai gépekkel, berendezésekkel ellátó Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára azonban szkeptikus. Rásky László lapunknak azt mondta, az eddigi adósságkonszolidációk tapasztalatai szerint a kórházigazgatók sokszor szubjektív alapon döntenek arról, hogy melyik számlát rendezik. Ezért is szorgalmazta az OSZ, hogy a kormány ne a kórházakat konszolidálja, hanem a beszállító cégek követeléseit egyenlítse ki – tette hozzá a főtitkár.

Régi lemez

A MÁK legutoljára a szeptember végi adósságadatokat hozta nyilvánosságra. E szerint az egészségügyi intézmények minősített (tehát 50 millió forintot vagy az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó, 60 napon túli lejárt) tartozása 28,6 milliárddal forint volt. Beszállítói információk szerint a legnagyobb kórházi kintlévőségük a gyógyszer-nagykereskedőknek és orvostechnikai eszközöket forgalmazó cégeknek van, a tartozások mintegy fele feléjük áll fenn. De például már a takarítócégeknek is több mint kétmilliárd forinttal tartoztak a kórházak a nyár végén.

egészségügy adósságrendezés kórház
Kapcsolódó cikkek