Cégvilág

Hodorkovszkij még Berlinben marad

A volt Jukosz cég pénteken szabadon bocsátott vezetője egy ideig biztosan Berlinben marad is. Nem kíván politizálni, az üzleti életbe se tér vissza.

Mihail Hodorkovszkij, az orosz Jukosz olajtársaság volt első embere, nem sokkal azután, hogy kiszabadult tíz éves börtönfogságából, Németországba utazott.

Péntek délután egy magángéppel landolt Berlinben. Utazására azt követően kerülhetett sor, hogy kegyelmi kérvényét Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön emberiességi okokra hivatkozva elfogadta, néhány órával később pedig szabadon is engedték Hodorkovszkijt. Eredetileg adócsalásért és pénzmosásért ítélték el, később új vádakra alapozva meghosszabbították a büntetését.

Hodorkovszkij rövid közleményben ismertette, hogy családi okokból kért november 12-én kegyelmet, jelezte, hogy boldog, miután a kegyelmet meg is kapta, és megköszönte mindenkinek, aki kitartott mellette, börtönévei alatt. Röviden beszámolt a terveiről, remélte, hogy az újévet már a családjával ünnepli. Közölte, hogy Németországba utazik, de nem indokolta meg, hogy miért. Megköszönte Hans-Dietrich Genscher német külügyminiszternek a sorsa alakításában játszott szerepét.

Orosz sajtóhírek szerint Genscher segített a németországi repülőút megszervezésében, de másban is. A chartergépeket üzemeltető német OBO Bettermann energetikai tanácsadó cég szóvivője szerint Hodorkovszkij a börtönből egyenesen Szentpétervárra utazott – írja az AP-, ahol azonnal felszállt a rá váró repülőgépre. Nem tudni, hogy karéliai börtönéből hogyan jutott el az orosz nagyvárosba, meg nem erősített hírek szerint helikopterrel. A Bettermann szóvivője azt mondta, hogy Genscher azonnal megszervezte a repülőutat, amint Putyin kimondta, hogy hamarosan megkegyelmez Hodorkovszkijnak.
 
Bizarr fordulat a történetben, hogy amikor Hodorkovszkij börtöne kiadta a szabadon bocsátásról szóló közleményt, orosz hírügynökségek szerint Igor Szecsin, a Rosznyefty vezérigazgatója bejelentette: az állami olajóriás tudná foglalkoztatni a Hodorkovszkijt, de jelenleg az összes felsővezetői állás be van töltve. Emlékezetes, hogy éppen a Rosznyeftyhez került a Jukosz eszközeinek a nagy része, amikor a társaság, az ellene indított támadások, azaz sokmilliárd dolláros adókövetelések és bírságok miatt kénytelen volt megválni egyes érdekeltségeitől, majd 2003-ban bebörtönözték első emberét. Szecsin szerint a szabadon engedett Hodorkovszkij már nem jelentene veszélyt a Rosznyeftyre. E megjegyzés és az, hogy Hodorkovszkijt meglepően gyorsan kiengedték, a The Moscow Times szerint azt sugallja, hogy a Kreml a továbbiakban nem foglalkozik a valamikor legnagyobb orosz olajtársaság, a Jukosz volt vezetőjének az ügyével.

2005-ben ítélték kilenc évre Hodorkovszkijt az említett gazdasági bűncselekmények miatt, de sokak szerint az volt vele a fő probléma, hogy Putyin politikai riválisaként kívánt fellépni. Egy 2010-es perben a büntetését 13 évre növelték, amit tavaly decemberben egy moszkvai kerületi bíróság 11 évre csökkentett. Eszerint 2014 augusztusában kellett volna szabadulnia.

A MTI tudósítása szerint Hodorkovszkij első, vasárnapi, németországi tájékoztatóján közölte, egyelőre nem tér vissza hazájába, konkrét tervei még nincsenek, politizálni nem készül. Mint elmondta, nem volt választása, hogy hová menjen: pénteken hajnali 2 órakor keltették fel, és a büntetőtábor igazgatója közölte vele, hogy szabadlábra helyezik. A tábort elhagyhatta, de az őrök egészen addig kísérték, amíg a szentpétervári repülőtéren fel nem szállt az érte küldött német magángépre.

Az őrökkel tartott Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője, aki közölte vele, hogy bármikor szabadon visszatérhet Oroszországa. Egyelőre mégis külföldön marad, mert nem biztos abban, hogy újra elhagyhatná hazáját, ha mennie kellene. Még nem tudja, hol él majd, és mihez kezd. Üzletemberi pályafutását nem folytatja, mert anyagi helyzete megengedi, hogy mással foglalkozzon, és az üzleti életben mindent elért már, amit akart. Azt tervezi, hogy a közéleti, társadalmi munkára összpontosít, küzd az Oroszországban raboskodó politikai foglyok szabadon bocsátásáért, de a pártpolitikában nem vesz részt. "A küzdelem a hatalomért nem az én világom" - mondta.

Nem szeretné, ha személye és szabadulásának története annak jelképévé válna, hogy nincs több politikai fogoly Oroszországban. A történetnek inkább azt kellene jelképeznie, hogy "a civil társadalom elérheti foglyok szabadon engedését, akiknek szabadulására már senki sem számít".

Hodorkovszkij a német hatóságoktól egy évre szóló tartózkodási engedélyt kapott, ezzel az egész schengeni övezetben szabadon mozoghat. Elsősorban Hans-Dietrich Genschernek és Angela Merkelnek mondott köszönetet azért, hogy tettek szabadon bocsátásáért. Vlagyimir Putyinnak nem mondott köszönetet azért, hogy megkegyelmezett neki. Az orosz elnökkel kapcsolatban újságírói kérdésre elmondta, nem lenne helyénvaló, ha tanácsokat adna tapasztalt nyugati politikusoknak arról, hogy miként viszonyuljanak hazájának elnökéhez, "ehhez az egyáltalán nem egyszerű emberhez". Hozzátette, reméli, Putyin nem alakítja át a szabályokat, hogy élethosszig államfő maradhasson.

Arra a kérdésre, hogy kell-e bojkottálni a februárban kezdődő szocsi téli olimpiát, azt mondta, az olimpia "a sport ünnepe, amit nem szabad elrontani", és reméli, hogy a sporteseményből nem Vlagyimir Putyin "ünneplése" lesz.

Jukosz Szecsin Putyin Genscher Hodorkovszkij
Kapcsolódó cikkek