Cégvilág

Metropolis: újravizsgálhatják a típusengedélyt

A BKV bejelentése alapján az NKH vizsgálja, miért zakatolnak az új metró kerekei. Ha okát látja, akár újra is vizsgálhatja a Metropolis típusengedélyét.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) saját hatáskörében – a BKV Zrt. bejelentése alapján – vizsgálatot indított az M2-es metróvonalon a vasúti járművek esetleges „keréklaposodása” ügyében, válaszolt a Világgazdaságnak a hivatal Kommunikációs és PR Osztálya.

Ha kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy a járműtípusnak (Alstom gyártmányú Metropolis) a típusengedélyben rögzített műszaki jellemzői megfelelnek-e a jogszabályokban meghatározott követelményeknek, akkor az NKH a típusengedélyt hivatalból felülvizsgálhatja. (A hatályos jogszabályok alapján azonban ebben az ügytípusban nem bírságolhat.)

Az NKH a vizsgálatok teljes körű lezárását követően dönt az esetleges szükséges hatósági intézkedésekről, figyelemmel a vasúti közlekedésről szóló törvényben és a vasúti járművek üzembe helyezése engedélyezéséről, időszakos vizsgálatáról és hatósági nyilvántartásáról szóló NFM rendeletben foglalt, a metró biztonságos közlekedésének hatósági felügyeletet biztosító rendelkezésekre.

A műszaki probléma teljes körű vizsgálata több egymással közvetlenül, vagy közvetve összefüggő vizsgálatból tevődik össze, így az NKH még nem tudott arra a kérdésünkre választ adni, mennyi ideig tart a vizsgálat. tve összefüggő vizsgálatból tevődik össze, így az NKH még nem tudott arra a kérdésünkre választ adni, mennyi ideig tart a vizsgálat.

BKV Alstom típusnegedély NKH Metropolis
Kapcsolódó cikkek