Cégvilág

Tovább esik a kukorica ára

A kukorica ára a közeljövőben hároméves mélypontra zuhanhat, a búza ára pedig 24 hónapja nem látott mélységben tartózkodik azután, hogy a kereslet gyenge, az amerikai termelés pedig jónak bizonyult - számol be a Wall Street Journal online változata.

A lap hozzáteszi: az amerikai kukoricaexportőrök mindössze 155 300 tonnányi kukoricát adtak el a tengerentúli vevőknek a január másodikával végződő héten, amely a második leggyérebb eredmény a szeptemberi piaci évkezdéshez képest. Az eladások így 79 százalékkal alulmúlták az előző négy hét átlagát – figyelmeztet az amerikai agrártárca. A kukorica márciusi szállításra máris 5 centet esett, így 4,12 dollárért jegyzik a Chicagói Árutőzsdén (CBOT). A jegyzések korábban elérték a 4,08 dollárt is, amely a legalacsonyabbnak számít 2010 augusztusa óta.

A kukorica és más gabonák ára kiemelkedően magas volt a tavalyi évben, miután az egész északi féltekét sújtó aszály komoly károkat okozott a termésben. A legfontosabb termőterületek, így Oroszország, A Fekete-tenger térsége, Európa, és mindenekelőtt a világ legnagyobb kukoricatermelőjének számító USA vesztesége miatt kiugró árak az idei évben már hasonlóan gyors ütemben csökkenni kezdtek.

 

cbot USA commodity kukorica
Kapcsolódó cikkek