Cégvilág

Akadályverseny a gáztermelésben

Nehéz ma Magyarországon reális feltételekkel szénhidrogén-termelésbe fogni, a régi engedélyek kifutóban vannak, új koncessziót még nem adtak ki, a területtől hatalmas összegeket von el a költségvetés, a rétegrepesztés pedig tilos.

A jelenlegi szénhidrogén-kutatási engedélyek kifutóban vannak Magyarországon, újak nincsenek. Ezért a kutatáshoz és a termeléshez szükséges szervizcégek eltűnőben vannak, jórészt már el is tűntek. Jogutód nélkül számoltak fel például egy szeizmikus mérésekkel foglalkozó céget, az AGS-t eladták, a szakemberek szétszéledtek.

Minderre Tóth Tamás, a PetroHungaria Kft. ügyvezető igazgatója hívta fel a figyelmet a CEBC energiafórumán azzal kapcsolatban, hogy igencsak nehéz helyzetbe kerül, aki ma új kutatást akar indítani. Szénhidrogén persze van, hagyományos szerkezetben is, igaz, nem túl nagy mennyiségben. Ez utóbbi szempont azért fontos, mert egy kisebb gáz- vagy olajkincsű lelőhellyel kapcsolatos költségek ugyanakkorák, mint egy nagy szénhidrogén-vagyonú esetében.

A feltárási kedvet rontják a magas elvonások is, mutatott rá Magyari Dániel, a Rikopet Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember a KPMG elemzését idézte, amely szerint 2012-ben az érintett szakma nettó bevételeinek az 52 százaléka vándorolt az államkasszába, egyedül bányajáradékból mintegy 100 milliárd forint. Ilyen magas elvonások mellett azonban nem éri meg a kisebb mennyiségű gázt vagy olajat ígérő területeken munkához látni. A környező országokban egyébként mindenütt érdemben alacsonyabb az elvonás.

Magyari Dániel szerint a következőkre lenne szükség a hazai szénhidrogén-termelés életben tartása, növelése érdekében:

- kutatási engedélyeket kell kiadni
- reális mértékűre kell csökkenteni az elvonásokat
- engedélyezni kell a rétegrepesztést
- hozzáférhetővé kell tenni a korábbi kutatások állami tulajdonban lévő adatait

A rétegrepesztést két éve tiltották be Magyarországon, holott nagy szükség lenne rá a nem hagyományos készletek kinyeréséhez. Az országban egyébként eddig mintegy 3000 repesztésre került sor, probléma nélkül. Az EU is azt javasolja a tagországoknak, hogy szigorú feltételekkel, de engedélyezze a tevékenységet.

Problémás az engedélyek kiadása is. E rendszer 2010 októberében megszűnt azzal, hogy az engedélyezés helyett majd koncessziós pályázatok lesznek. Az elsőre azonban tavaly októberig kellett várni, és nem is lett nagy sikere. A feltételek rosszak voltak a szakember szerint. Azóta volt egy újabb kiírás.  

Magyari Dániel szénhidrogén PetroHungaria Rikopet Tóth Tamás
Kapcsolódó cikkek