Cégvilág

Lista: mely kórháznak mennyit adományozott a Gyermekrák Alapítvány

"Valótlanul állítottuk, hogy az APEH 2001-ben azt állapította meg, hogy az alapítvány 127 milliós bevételéből 800 ezret fordított a rákos gyermekek gyógyítására.

Ez a tényállítás valótlan, az APEH-nak nem volt ilyen megállapítása a Gyermekrák Alapítvánnyal kapcsolatban. A leírtakkal szemben a valóság az, hogy 2001-ben az alapítvány bevétele 75.823.000 Ft volt, ebből 13.036.000 Ft-ot fordított a rákos gyermekek gyógyítására.

Cikkünkben azt írtuk, hogy "Az index szerint a szervezetnek 78 millió forint értékben vannak ingatlanjai." Ezzel szemben az igazság az, hogy a 78 millió forint az alapítvány összes tárgyi eszközére vonatkozik, aminek csak egy része az ingatlanok értéke.


„Mekkora összegű támogatásban részesültek a magyarországi gyermek onkológiai központok a Gyermekrák Alapítványtól” – kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) Szilágyi György. A jobbikos országgyűlési képviselő szerint „az utóbbi időben aggasztó hírek járták be a sajtót a Gyermekrák Alapítvány működésével kapcsolatban”.

Szilágyi már korábban felvetette: az alapítvány éves közhasznúsági jelentéseinek összegzéséből az derül ki, hogy a 3 milliárd 768 millió forint az egyszázalékos felajánlásokból származó bevétel, és ehhez képest az összes bevétel meghaladta az 5 milliárd 210 millió forintot. „Összességében tehát, ha Balogh úr állítása igaz, és valóban 903 millió forint van jelenleg az alapítvány számláján, akkor nem kevesebb, mint egymilliárd hétszázmillió forint hiányzik” – mondta a honatya.

Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány vezetője ezelőtt azt közölte, hogy az alapítvány 1997-es alapításától 3 milliárd 768 millió forint bevétel folyt be, ebből 2 milliárd 600 millió forintot költöttek a daganatos gyermekek, illetve családjuk támogatására, a gyógyíttatás költségeire, és ezek után 903 millió forint van az alapítvány számláján. Az 523 ezer forintos elnöki fizetést kapó Balogh szerint az alapító okirat kötelezi az alapítványt 900 millió forint tartalékolására (korábban azt Origónak azt nyilatkozta, hogy kórházat építenének az összegből).

A Gyermekrák Alapítvány Szilágyi szavaira úgy reagált, hogy a jobbikos képviselő közleménye károkat okozott az alapítványnak, ezért azt javasolják, hogy a képviselő bízzon meg igazságügyi könyvszakértőt és kontrolláltassa a közleményében megjelent számszaki tévedéseit. Meggyőződésük, hogy a Szilágyi György „súlyos állítása” félrevezeti, elbizonytalanítja az 1 százalékáról rendelkezők táborát és ezzel veszélyezteti nemcsak a Gyermekrák Alapítványt, hanem a teljes civil szférát.

A Heim Pál Gyermekkórház 2005-től napjainkig 197,777 millió forint bruttó értékű tárgyi adományban részesült a Gyermekrák Alapítványtól – válaszolta az Emmi parlamenti államtitkára. A Doncsev András által mellékelt táblázat szerint 2005-ben haematológiai automatát 9,6 millió forint értékben, őrzőmonitort, 2 infúziós pumpát 4,3 millió értékben, valamint video endoszkópos tornyot gasztroszkóppal és koloszkóppal 29,5 millió értékben kapott az említett kórház. Két év múlva egy 6,6 millió forintos videogasztroszkópot adományozott a Gyermekrák alapítvány.

Később a Heim Pál Gyermekkórház kapott még Fujinon típusú videoendoszkóp rendszert (34,5 millió forint), 5 darab Mobineb kompresszoros inhalátort (egy darab ára 34,4 ezer forint), 50 darab Mefar 200 típusú új porlasztófejet (darabja 2040 forint), 100 darab M2000 típusú szájcsutorát (darabja 360 forint), tolóajtó (948 ezer forint), lapraszkópos horonyt és eszközeit (34,7 millió forint), 3 darab Aeroguard levegőszűrőt (629 ezer forint), fejmikroszkópot (22,,4 millió forint), video-bronchoscopos berendezést (33,6 millió forint), 2 darab Aeroguard levegőszűrőt (darabonként 419,8 ezer forint) és egy fül-orr-gégészeti összeállítást (18,3 millió forint értékben). 2010 után egyszer adott a Heim Pálnak adományt, tavaly 2 darab víztisztító berendezést és vízsterilizáló UV lámpát (egységára 497 ezer forint). Az alapítvány lapunkhoz eljuttatott közlése szerint 2005 óta 208 071 498 forint értékű támogatást adtak.

Az igazgató tájékoztatása szerint a SOTE II. számú Gyermekklinika 2009 óta többszöri kérésük ellenére sem kapott semmilyen támogatást a Gyermekrák alapítványtól – közölte Doncsev. Szerinte az alapítvány megalakulása utáni kezdeti években előfordulhatott, hogy támogatták a klinikát, például a betegek szállításával, de más adományra nem emlékeznek. Tudomásuk szerint az I. számú Gyermekklinika részesülhetett jelentősnek mondható támogatásban 7-8 éve, ami egy endoscopos torony volt. Azóta az onkológiai ellátás átkerült a II. számú Gyermekklinikára. Az intézménynek arról van még tudomása, hogy az alapítvány közvetlenül támogatja havi 5000 forinttal a betegeteket, de csak azokat, akik rendszeresen elmennek az adományt átvenni az alapítványhoz. Az alapítvány tájékoztatása szerint a SOTE II. sz Gyermekklinika 2005-ben 28.447.500 FT értékben kapott műszer támogatást Az alapítvány szerint minden regisztrált gyermek családjának biztosítják a havi rendszeres anyagi támogatásukat akkor is, ha személyesen nem tudja átvenni, ilyenkor a szülő kérése szerint postán vagy banki átutalással juttatják el a támogatást.

Az egyesített Szent István és Szent László Kórház 1 darab Uvar XTS típusú photopheresis készüléket kapott 2004-ben 20 millió forint értékben, ami jelenleg nem üzemképes, s felújításra vár - közölte az államtitkár. Az alapítvány erre úgy reagált: nem csak ezt a készüléket kapta a kórház, hanem mást is, 2005-ben is kapott 10 792 850 forint értékben műszereket.

A Debreceni Egyetem 2006 és 2010 között kapott egy szívultrahang készüléket, egy sejtszeparálót, egy operáló fejmikroszkópot, valamint felújították a Klinikai Geneteikai Laboratóriumot. Az egyetem szerint a sejtszeparáló kivételével az eszközök becsült értéke 73,7 millió forint. Az alapítvány szerint viszont 2005 óta összesen 115 799 932 forint volt a támogatás.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Miskolcon összesen 128,1 millió forint értékű adományt kapott a Gyermekrák Alapítványtól. Az adományok között (az utolsót az államtitkár szerint 2010-ben kapták - az alapítvány szerint 2013-ban) volt mélyfagyasz rendszer, fagyasztóberendezés, képkiolvasó rendszer digitális tartozékokkal, UH diagnosztikai készülék, 2 adattároló egység, 2 levegőszűrő berendezés és UH-os vágó-koaguláló készülék. Az alapítványtól azt írták lapunknak, 180 531 365 forint volt az összes támogatásuk.

A Pécsi Tudományegyetem egy chromatograph készüléket kapott, amit az intézmény toxicológiai vizsgálatokra használ. Az alapítvány ehhez azt tette hozzá: ezen a készüléken kívül még 9 424 472 forintért adtak műszereket.

A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központnak jutott egy 10 milliós, majd egy 41 milliós eszköztámogatás. egy külföldi betegnek egyszeri 120 ezer forint összegű anyagi és természetbeni (táplálékkiegészítők) támogatást kapott, valamint egy másik külföldi beteg 1 milliós ápolási díját is átvállalták. A Gyermekklinika Onko-haemotológiai Osztályán kezelt betegek – akik ezt igénylik és kapcsolatba lépnek az alapítvánnyal – közvetlen, átlagosan kéthavi 10 ezer forint összegű, valamint táplálékkiegészítőkkel történi támogatást kapnak. Ez a felsorolás az alapítvány szerint hiányos, ők azt írják, hogy 175 843 911 forint értékben támogatták a klinikát.

A Szombathelyi Markusovszky Kórház összesen bruttó 13,984 millió forint értékben kapott adományokat (minden tételt még 2005-ben, egy tételt 2007-ben) a Gyermekrák Alapítványtól. A listán szerepel 4 infúziós pumpa (1,748 millió forint), 20 ágymatrac védőhuzat, 4 Omron M4-I vérnyomásmérő, 60 csontvelőátvételi tű, 100 Tiens SF852 Blood Pressure Debressor monitor, 200 vércukorcsökkentő kálium, 500 dupla cellulóz tabletta, 2000 Tianshi kalcium rágótabletta, 1000 Tianshi algakapszula, 1 ultrahang készülék (9,9 millió forint), 1 betegőrző monitor (1,75 millió forint) és 1 pulzoxymeter Nonin 8600 (500 ezer forint értékben). Az alapítvány azt jelezte: az adomány mellett összesen 39 595 282 forint értékű támogatást nyújtottak.

Emberi Erőforrások Minisztériuma Balogh István Fővárosi Főügyészség Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Heim Pál Gyermekkórház Szent István és Szent László Kórház felajánlás Doncsev András Szilágyi György Gyermekrák Alapítvány Emmi Jobbik parlamenti államtitkár SOTE II. számú Gyermekklinika Debreceni Egyetem Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház APEH adomány Szombathelyi Markusovszky Kórház
Kapcsolódó cikkek