Cégvilág

Némethné kérte a MÁV-ot: Mezőkovácsházán újra biztosítsák az illemhelyet

Magyarországon jelenleg a vasútállomások, megállóhelyek közel 72 százalékán nincs jegyértékesítés. Az idén megújítják az értékesítést, amit külső partnerek is elvégezhetnek, bankkártyával is vehetünk majd a vonaton jegyet.

„A MÁV-START jelenlegi hálózatán jelenleg 1199 állomás és megállóhely van, ebből közel 863 állomáson és megállóhelyen nincs jegyértékesítés” – közölte a parlament honlapján nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné közölte, a vasúttársaság idén megújítani igyekszik jegyértékesítési rendszerét. Felülvizsgálják a meglévő értékesítési pontokat, csatornákat. Modernizálnák az értékesítés technológiai hátterét, bővítenék a lehetőségek számát a bevételek hatékonyabb beszedése és a visszaélések visszaszorítása érdekében.

A tárcavezetőt Varga Zoltán kérdezte írásban a hátrányos helyzetű térségekben való vasútfejlesztésről. Az MSZP-s honatya többek emlékeztetett, januártól két Békés megyei járás központú településen, Mezőkovácsházán és Szeghalmon bezárták a vasútállomásokat, így az utasok nem jutnak például ivóvízhez, wc-hez, vagy melegedőhöz, s megszűnt az utastájékoztatás is. A honatya szerint ez igen hátrányosan érinti az iskolába vagy munkába járók életét. Némethné válaszában közölte: Mezőkovácsházán és Szeghalmon is megszüntették az értékesítést. A MÁV vezetőit arra kérte miniszter, hogy a személyzet nélküli állomáson Mezőkovácsházán az utasoknak biztosítsák majd az állomási szolgáltatásokat, így az illemhelyet is. Szeghalmon állítólag továbbra is biztosított az utasoknak a váróterem és a wc.

A fejlesztési miniszter közölte, hogy az új értékesítési rendszer bevezetése után külső partner is árulhat majd jegyet. Azokon a megállóhelyeken, ahol nincs megfelelő mennyiségű fel- és leszálló utas, a jelentős beruházási igénnyel járó korszerűsítés helyett rövid távon az állomási értékesítés helyett a menetjegyek fedélzeten történő, pótdíjmentes megváltását teszi lehetővé. Ezzel párhuzamosan megkezdik olyan, helyben működő értékesítési partnerek felkutatását, akik online felület igénybevételével, minimális beruházás mellett tudják elvégezni jegyárusítást.

Az új partnerhálózat kiépítéséig az állomásokon a menetjegyeket már nem a forgalmi irodából nyíló jegypénztárnál, hanem a felszállást követően a vonaton szolgálatot teljesítő jegyvizsgálótól lehet pótdíjmentesen megvenni. Nyolc főiskolán, vagy egyetemen már elérhető a vasúti pénztári szolgáltatás. Némethné szerint várhatóan idén nyáron megérkező új fedélzeti eszközökkel a vonatokon is lehetőség nyílik számlák nyomtatására, helyjegyek megvásárlására és bankkártyás fizetésre. Az online jegyértékesítési rendszer keretében otthoni 3 százalékos kedvezmény mellett már vásárolhatják meg jegyeiket az utasok.

A jegypénztárak megszüntetésével munkájukat elveszítőket (szükség esetén átképzéssel) átvezénylik más munkaterületekre. „Ezt a megoldást nemcsak a magyar vasút használja több száz megállóhelyen, hanem a teljes helyközi autóbusz közlekedésben is általánosan bevett gyakorlatnak számít” – hangoztatta a tárcavezető. A Volánok teljes hálózatán például a jegyértékesítés már az autóbuszokon lehetséges. Némethné szerint ez rugalmasabb megoldás a vasúton utazóknak is, mivel így egyenesen az indulási peronra mehetnek, a jegyet már utazás közben váltják, megspórolhatják a sorbanállást, várakozást.

A tárcavezető úgy vélte, az értékesítési pontok megszűnése a vasúton nem jelenti az utasoknak nyújtott szolgáltatások és tájékoztatási lehetőségek szűkülését, mivel ezt közszolgáltatási szerződésben szerint biztosítania kell a MÁV-nak.

Önkormányzat is üzemeltet vasútállomást
Országszerte a MÁV 24 vasútállomásának üzemeltetését végzi helyi önkormányzat, legutóbb Ecseren vállalt szerepet a település. A vasúttársaság szerint más városok, községek felé is nyitottak, a települések nagy érdeklődést mutatnak az együttműködésre, ezért a helyi állomások üzemeltetéséről több önkormányzattal is tárgyalnak. Jelenleg önkormányzati üzemeltetésben van Balatonmáriafürdő, Balatonmáriafürdő-alsó, Balatonboglár, Balatonföldvár, Bicske, Bicske-alsó, Tatabánya, Alsógalla, Mőcsény, Ecser, Maglód, Maglódi nyaraló, Mende, Sülysáp, Szőlősnyaraló, Szentmártonkáta, Tápiószecső, Tápiószentmárton, Zagyvarékas, Hatvan, Gyömrő, Martonvásár, Zebegény, Jászapáti vasútállomás.

Tápiószentmárton Varga Zoltán Szeghalom Tatabánya Balatonboglár békés Alsógalla németh lászlóné illemhely MSZP Balatonföldvár Szentmártonkáta Balatonmáriafürdő megállóhely ivóvíz Bicske vonat Balatonmáriafürdő-alsó felülvizsgálat Tápiószecső Maglód külső partnerek Mezőkovácsháza busz ecser állomás peron Mőcsény Bicske-alsó Szőlősnyaraló Mende MÁV-Start Zagyvarékas Maglódi nyaraló nemzeti fejlesztési miniszter Sülysáp Volán melegedő MÁV jegyértékesítés
Kapcsolódó cikkek