Cégvilág

Egyesülne a Holcim és a Lafarge

Egy évi 41 milliárd dollár forgalmú cementgyártó óriás jöhet létre, ha sikerre vezetnek a Holcim és a Lafarge egyesítéséről folyó tárgyalások.

Az Európa legnagyobb iparvállalatai közé tartozó svájci Holcim és a franciaországi Lafarge tulajdonosai vállalataik egyesítéséről egyeztetnek.

Az új társaság éves forgalma körülbelül 41 milliárd dollár lehet a hírügynökségi jelentések szerint. A fúzióval járó szinergia kihasználása válasz lehet a gyenge működési környezetre, de arra is, hogy világszerte lassulnak az építőipari beruházások. A két társaság pénteki bejelentése szerint az egybeolvadás az „egyenlők fúziója” lesz, írja a The Wall Street Journal.

A lépés mindazonáltal versenyjogi akadályokba ütközhet, és sok országban politikailag is érzékeny tervnek minősülhet. Az érintett társaságoknak azonban nincs más választásuk, mert csökkenteniük kell kapacitásaikat az ázsiai építkezések ritkulása, a közel-keleti politikai feszültségek és amiatt, hogy Európai is igen lassan lábal ki a pénzügyi válságból. A globális tendenciák azért fontosak, mert mindkét, mintegy száz éves múltú és európai gyökerű társaság erőteljesen terjeszkedett a világban, bevételüknek pedig több mint a fele Európán és Észak-Amerikán kívül keletkezik.

A Holcim Magyarországon 16 betonüzemmel rendelkezik, és egy újabbat is épít. A Lafarge 2011-ben jelent meg az országban, üzeme a Pécshez közeli Királyegyházán működik.

Holcim Lafarge
Kapcsolódó cikkek