Cégvilág

Jön a 4G újabb generációja, tízszeresére nőtt a mobil adatforgalom

A jelenlegi 4G-s mobilkapcsolatnál lényegesen gyorsabb és minőségi változást is jelent a Magyar Telekom és az Ericsson által tegnap bemutatott LTE-Advanced technológia. A megoldás széleskörű elterjedésére még várni kell, a szolgáltatók fejlesztései mellett új telefonokra is szükség van.

Egyszerre két ultra HD felbontású videó párhuzamos lejátszása az internetről, két kamera élőképének szintén nagyfelbontásban történő közvetítése, illetve a Wikipedia online enciklopédia tartalmának letöltése demonstrálta a negyedik generációs mobiltechnológia továbbfejlesztett változata, az LTE-Advanced teljesítményét tegnap a Magyar Telekom és az Ericsson közös bemutatóján. A teszt során a távközlési cég 4G-s hálózatán 250-260 mbit/s-os sebességet értek el, ami többszöröse az átlagos mobilos kapcsolatoknak, de jócskán meghaladja a jelenlegi leggyorsabb hazai vezetékes nethozzáférések által kínált 100-150 mbit/s-os tempót is.

Arra azonban, hogy a magyar felhasználók is tömegesen élvezhessék a szupergyors mobilnetet valószínűleg még éveket kell majd várni. Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a bemutatón többször hangsúlyozta, hogy a megfelelő mennyiségű frekvencia megléte kulcsfontosságú a további fejlesztések szempontjából. Az LTE-Advanced kereskedelmi bevezetésével kapcsolatban a cégvezető egyelőre nem tudott pontos időpontot mondani, de megjegyezte, hogy világviszonylatban is csak néhány országban érhető el a szolgáltatás. A távközlési vállalat által kínált 4G mobilszélessáv ma már a lakosság közel 45 százaléka számára elérhető, és a Telekom tervei szerint 2015-re 80 százalékosra emelik az országos kültéri lefedettséget.

Az LTE-Advanced magyarországi bemutatkozásán a Telekom vezérigazgatója beszélt arról is, hogy 2013 óta 40 százalékos növekedést tapasztaltak a mobilos adatforgalomban. Ennél lényegesen nagyobb ütemben bővült a 4G-s hálózaton mért adatforgalom, egy év alatt tízszeres fejlődést mért ezen a területen a társaság. A Magyar Telekom negyedik generációs szolgáltatását 100-200 ezer közötti felhasználó veszi igénybe jelenleg, az év végéig viszont ennek többszörösére nőhet Christopher Mattheisen várakozásai szerint a használók száma.

"Nem csak gyorsabb, de magasabb minőségű szolgáltatást is jelent az LTE-Advanced technológia” – mondta el Valter D’Avino, az Ericsson nyugat- és közép-európai régióvezetője. A szakember szerint a megoldás révén a rendelkezésre álló sávokat összefogva a mobilhálózatot alkotó cellák teljes területén optimális letöltési sebességet érhetnek el, így mindenhol kiváló minőséget biztosíthatnak a felhasználóknak. Az Ericsson régióvezetője hozzátette, hogy az LTE széleskörű elterjedéséhez nem csak a szolgáltatók fejlesztései szükségesek, de megfelelő mennyiségű, a technológiát használni képes mobiltelefonra is szükség van. Egyelőre Dél-Koreában és az Egyesült Államokban történt meg az LTE-Advanced kereskedelmi bevezetése, illetve Ausztráliában és számos európai országban voltak sikeres tesztek.

Dél-koreai előny

A világon elsőként a dél-koreai SK Telecom vezette be az LTE-Advanced technológián alapuló kereskedelmi szolgáltatást Szöulban és két további városban. A technológia tehát napjainkban még ritkaságszámba megy, és még világviszonylatban is csekély azoknak az eszközöknek a száma, amelyekkel kapcsolódni lehet a továbbfejlesztett negyedik generációs hálózathoz. A Samsung tavaly nyáron dobta piacra a Samsung Galaxy 4 LTE-Advanced-képes változatát Dél-Koreában, a hasonló képességű készülékek tömeges megjelenése később várható.


LTE tech 4G IT Telekom
Kapcsolódó cikkek