Cégvilág

Dupla gáz megy Ukrajnába

Már naponta kétszer annyi gáz érkezik Magyarországról Ukrajnába, mint amennyi a kereskedelmi szállítás május 20-i indulásakor. A mennyiség az egynegyede annak, amennyi az importvezetéken Ukrajnából Magyarországra érkezik. Hamarosan újra versenybe lehet szállni a hazai földgáztároló kapacitásokért, a minapi aukció után ugyanis újat írtak ki, mert az előző – vélhetőleg – nem hozta a várt sikert.

Már napi ötmillió köbméter körüli földgáz hagyja el Magyarországot Ukrajna felé, a negyede annak, amennyi az importvezetéken ezekben a napokban ugyanonnan az országba érkezik.

A kereskedelmi kiszállítás május 20-án indult, napi 2,490 millió köbméterrel. A mennyiség azóta folyamatosan nő, a tegnapra a gázkereskedők által előirányzott mennyiség már 5,136 millió köbméter volt – az induló tételnek több mint a kétszerese –, de a mára tervezett, 4,944 millió köbméteres szállítmány is jóval a duplázódás fölött jár.

Korábban több magyarországi, vagy Magyarországot tranzitcélra használó gázkereskedő készült ukrajnai gázexportra azon lehetőség kihasználására, hogy keleti szomszédunk a hónap végétől eleshet az Oroszországból várt importtól, és mert nyugat felől egyébként is olcsóbban kaphat gázt. A Világgazdaság információi szerint azonban mindössze egyetlen társasághoz köthető a mostani kivitel. Kérdés, mennyi ideig lehet rá szükség, ugyanis hamarosan olyan megállapodás születhet az orosz-ukrán gázár vitában, amelynek köszönhetően a Gazprom mégis folytatni fogja ukrajnai eladását. (Ukrán vevője rendezni fogja gázár-tartozása egy részét.)

A hazai gáztárolók egyébként is kissé ingadozó ütemű feltöltése éppen néhány nappal azelőtt lassult le, hogy beindult volna az Ukrajnába történő szállítás. Míg a betárolt gázmennyiség áprilisban gyakran napi két százalékkal is nőtt, májusban már az egy százalék körüli, vagy az annál is alacsonyabb bővülés vált jellemzővé. A hazai gáztárolók kapacitásai jelenleg 15,1 százaléknyira vannak kihasználva. Mégis fontos leszögezni, hogy a betárolás lelassulása és az ukrajnai kivitel növekedése közötti összefüggésre az előbbi adatok alapján nem következtethetünk egyértelműen. A betárolás több más okból is lelassulhatott, például, mert már mindenki nagyjából kihasználta azokat a kapacitásokat, amelyeket a Magyar Földgáztároló Zrt.-nél (MFGT) lekötött.

Az MFGT egyébként május 21-re hirdette meg szabad kapacitásainak árverését. Ennek eredményét nem tette közzé (nyilván üzleti titok), de sejthető, hogy a kapacitásoknak csak egy része kelt el, mert a társaság most hétfőn új kiírást tett közzé, amelynek alapján az érdeklődők június 2-án ismét ringbe szállhatnak.

Meghatározó eladóként az orosz Gazprom erősen érdeklődik az európai gáztárolási lehetőségek iránt, Szerbiában, Ausztriában és máshol már vannak is érdekeltségei. A napokban közzétette, hogy a németországi Verbundnetz Gas-zal közös földalatti gáztárolási projektek indításáról tárgyalt. A Verbundnetz Gasnak öt földalatti gáztárolója működik, ezekben összesen 2,675 milliárd köbméter gáz helyezhető el.

Ukrajna földgáz gáztárolók
Kapcsolódó cikkek