BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elsősorban exportra termelnek

Immár huszonöt esztendeje termesztenek indián rizst Kisújszállás térségében. Az amerikai kontinensről származó vadvízi növény egyre keresettebbnek számít

Az ötletgazda, Molnár Miklós jelenleg Amerikában él, és Kaliforniában szőlőtermeléssel foglalkozik. Pár évtizede egy újságban olvasott először a vadrizstermesztés megindulásáról. Ám, hogy miért tűnt akkor jó ötletnek Magyarországon éppen indián rizst termeszteni, s mennyire váltak be az elképzelések, arról Kittlinger Dórával, az Indián Rizs Kft. jelenlegi ügyvezetőjével beszélgettünk.

– Az indián rizs (más néven vadrizs) hasonlóan a kukoricához, burgonyához, paprikához, amerikai kontinensről származó, Észak-Minnesota és Dél-Kanada tavaiban őshonos izgalmas, vadvízi növény – mondta el az ügyvezető. – Látva az egészséges életmód terjedését, egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedését, a gasztronómiában különleges csemegének számító vadrizs magyarországi termeszthetőségének lehetősége a magyar származású, Amerikában élő üzletemberben, Molnár Miklósban 1988-ban fogalmazódott meg először. Az indiánrizs-termesztéshez, hasonlóan a hagyományos rizshez kiépített rizstelepek szükségesek árasztó- és lecsapolócsatornákkal, műtárgyakkal, így kézenfekvő volt, hogy hazánkban a termelést olyan területen kell megkezdeni, ahol e feltételek adottak. A gondolat megvalósítása érdekében felvette a kapcsolatot a hazai rizstermeléssel foglalkozó szakemberekkel, elvégezték a szükséges időjárási, talaj- és gazdasági tanulmányokat, melyek igazolták, érdemes megpróbálni a vadrizs magyarországi termelését. Az első vetőmag huszonöt évvel ezelőtt érkezett Magyarországra. Termesztési kísérletek kezdődtek, melyek pozitív eredményeire alapozva megalakult az Indián Rizs Kft., valamint 1990-ben Európában egyedülálló módon felépült Kisújszálláson, a zöldalapanyag-feldolgozásra alkalmas üzem.

A készáru gyártására jelenleg 1150 négyzetméteres feldolgozóüzem, 1000 négyzetméteres készáruraktár, több kisebb kiszolgálólétesítmény szolgál. A termelői kör Kisújszállás, Karcag, Mezőtúr, Békés rizstermesztési hagyományokkal rendelkező termelőiből tevődik össze.

– Manapság mi számít felvevőpiacnak, szükséges-e a termelés további bővítése?

– Az Indián Rizs Kft., mint integrátor irányításával, közel ezer hektáron folyik jelenleg a termelés. A Kisújszálláson feldolgozott indián rizs az európai piaci igény harminc százalékát biztosítja. Termékünket kilencvennyolc százalékban exportra szállítjuk, partnereink megtalálhatóak Belgium, Németország, Olaszország, Görögország, Csehország, Lengyelország, Ukrajna területén.

Legfontosabb célkitűzésünk a piac mind minőségileg, mind mennyiségileg megnövekedett igényének kielégítése. A feldolgozást tíz fő állandó alkalmazottal, valamint szezonális jelleggel további hetven–nyolcvan fő alkalmi foglalkoztatottal oldjuk meg, mely létszám a helyi munkanélküli lakosságból tevődik össze. Célunk eléréséhez fontos, hogy termelőinkkel, valamint a feldolgozásban részt vevő alkalmazottaink többségével több éve együtt dolgozunk, a technológiát jól ismerik, az előírásokat precízen betartják. 2012-ben, egy új, nagy teljesítményű hántolóberendezés beszerzésével zárult le a 2006-ban elkezdett kapacitásbővítésünk. Az üzem jelenleg 600 tonna késztermék előállítására, hozzá tartozó 1300–1500 tonna alapanyag lefogadására, valamint alapanyag-előállításhoz 1500 hektárra való vetőmag tárolására alkalmas. Jelenleg dolgozunk termőterületeink bővítésén, alapanyag-mennyiségünk növelésén.

– Úgy tudjuk, a Tisza-tó-program részeként a térségben bővítenék a rizs és köles termesztését. Az önök cége milyen szerepet kap ebben?

– A Tisza-tó Nemzeti Program keretében részt veszünk a Mirhó-Kakat-projektben, mely program többek között kiemelten kezeli a köles- és rizstermesztés újjászervezése és újjáélesztése mellett, az indiánrizs-termesztés lehetőségeinek feltárását is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.