Vízhajtó hatású, tehermentesíti a szívet és az érrendszert, rendkívül gazdag szelénben és cinkben, ami a stresszoldáshoz nagyon fontos. Mindezt „tudja” az őszibarack, amiért az ókori Kínában nem véletlenül tartották a hosszú élet kulcsának.
Természetesen már évszázadokkal ezelőtt sem kizárólag ették és itták a levét, hanem gyógykészítmények, kozmetikumok alapanyagául is használták. Az őszibarack igazi csodaszer a fáradt és száraz bőrre, nem hiába mondjuk egy-egy pakolás után, hogy olyan hamvas lett a bőrünk, mint a barack.
Az őszibarack magas rosttartalmának köszönhetően jó választás, ha gond van az emésztéssel, pektintartalma ugyancsak segít az anyagcsere felgyorsításában. Főétkezések után érdemes két-három órát várni a barackevéssel, hogy a gyomor a lédús gyümölcsre tudjon koncentrálni. A konyhákban azonban az őszit a legkülönbözőbb ételek elkészítéséhez is felhasználhatjuk. Egy szimpla szendvicsnek is pompás ízt ad, de sütikhez, halakhoz, húsokhoz szintén remek.
Próbáljon ki egy csirkehúsos, őszibarackos sültet rozmaringgal, kakukkfűvel megbolondítva, igazi csemege lesz!
50 dkg szűzpecsenye, 40 dkg őszibarack, 4 ek. olaj, 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 mk. vágott kakukkfű, 3 dl tejszín,
A burgonyakroketthez: 50 dkg burgonya, 1 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, bő olaj
Elkészítés:
1. A húst megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük, és megsózzuk. A barackokat 1 percre forró vízbe tesszük, majd lehűtjük, és lehúzzuk a héjukat. Eltávolítjuk a magokat is, és a gyümölcsöket feldaraboljuk.
2. A burgonyakroketthez a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, összevágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kissé kihűtjük, és áttörjük. Összekeverjük a tojással, a zsemlemorzsával, és sóval ízesítjük. Hengereket formázunk belőle, és forró, bő olajban kisütjük.
3. Felforrósítjuk az olajat, a hús mindkét oldalát kíméletesen megsütjük benne, majd kiszedjük. A visszamaradt olajra rátesszük a barackokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval és a kakukkfűvel, majd ráöntjük a tejszínt. Visszahelyezzük a hússzeleteket, és kíméletesen összeforraljuk az egészet.
4. A köretet tányérra tesszük, mellé vagy ráhelyezzük a húsokat, és a tejszínes barackkal meglocsolva tálaljuk.
1 adag: 827 kcal
50 dkg szűzpecsenye, 40 dkg őszibarack, 4 ek. olaj, 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 mk. vágott kakukkfű, 3 dl tejszín,
A burgonyakroketthez: 50 dkg burgonya, 1 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, bő olaj
Elkészítés:
1. A húst megtisztítjuk, megmossuk, majd felszeleteljük, és megsózzuk. A barackokat 1 percre forró vízbe tesszük, majd lehűtjük, és lehúzzuk a héjukat. Eltávolítjuk a magokat is, és a gyümölcsöket feldaraboljuk.
2. A burgonyakroketthez a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, összevágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kissé kihűtjük, és áttörjük. Összekeverjük a tojással, a zsemlemorzsával, és sóval ízesítjük. Hengereket formázunk belőle, és forró, bő olajban kisütjük.
3. Felforrósítjuk az olajat, a hús mindkét oldalát kíméletesen megsütjük benne, majd kiszedjük. A visszamaradt olajra rátesszük a barackokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval és a kakukkfűvel, majd ráöntjük a tejszínt. Visszahelyezzük a hússzeleteket, és kíméletesen összeforraljuk az egészet.
4. A köretet tányérra tesszük, mellé vagy ráhelyezzük a húsokat, és a tejszínes barackkal meglocsolva tálaljuk.
1 adag: 827 kcal Gyömbéres csirkecombok Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg csirkealsócomb, 1 kis darab friss gyömbér, 1 dl olaj, 2 ek. méz, 1 ek. csirke-fűszerkeverék, 40 dkg barack, 4 szál zöldhagyma
Elkészítés:
1. A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, az olaj felét összekeverjük a gyömbérrel, a mézzel, őrölt borssal ízesítjük, és a húsokra kenjük. Letakarva hűtőbe tesszük 1 napra.
2. Sütés előtt a húst beszórjuk a fűszerkeverékkel. A maradék olajat serpenyőben felmelegítjük, és a csirkecombokat nagyon lassan, ha kell, felénél letakarva, megsütjük.
3. A barackokat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Az újhagymát megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk.
4. Amikor a hús megsült, rászórjuk a hagymát, pár percen át pároljuk, majd a barackot is hozzáadjuk. Pici vizet öntünk alá, 2-3 perc alatt összepároljuk és tálaljuk. Rizs-vadrizs keveréket is adhatunk hozzá.
1 adag: 541 kcal Lazacfilé különleges mártásban Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg édeskömény, 4 barack, 3 dkg vaj, 3 dl tejszín, 60 dkg lazacfilé, 3 ek. olaj
Elkészítés:
1. Az édesköményt megtisztítjuk, azaz külső héjait lefejtjük, torzsáját kivágjuk. A fejet cikkekre vágjuk és sós, forró vízben 3 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, a levet megőrizzük. Közben a barackokat meghámozzuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk.
2. A vajat serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük az édesköményt, kevés főzővizet öntünk alá, sóval, borssal ízesítjük, és pároljuk még 5-6 percet. Amikor kellően puha, roppanós, rátesszük a barackot, és ráöntjük a tejszínt. Felforraljuk, és félrehúzzuk.
3. A halszeleteket leöblítjük, papírkendővel leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. Az olajat felforrósítjuk, és kíméletesen megsütjük benne a hal mindkét oldalát. Vigyázat, nem szabad, hogy kiszáradjon. A belsejének jó szaftosnak kell lennie, ehhez elegendő kb. 5 perc!
4. Az édesköményt tányérra tesszük, rá a halat, és végül meglocsoljuk a tejszínes mártással. Párolt rizst adhatunk még mellé köretnek.
1 adag: 534 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.