Cégvilág

Csökken a kínai kukoricatermés

Egy kínai állami kutatóintézet szerint 2010 óta most először fordulhat elő, hogy az idei kukoricatermés alatta marad az előző évinek, a CNGOIC szerint az aszály miatt 2,2 százalékkal csökken a kínai termés.

Kínában októberben kezdhetik meg a kukorica betakarítását, a teljes termés 213,8 millió tonna lehet, az országban a valaha volt második legnagyobb éves mennyiség.

A termés nagysága az aszály ellenére is meghaladhatja a belföldi keresletét, amelyet a CNGOIC 189 millió tonnára becsül 2014-2015-ben. Piaci elemzők szerint a kínai kormánynak még 60 millió tonna kukoricája van tartalékban, úgy is, hogy május óta 27 millió tonnát értékesítettek a piacon.

A kukorica ára nagyon alacsony, s azért van ekkora tartaléka a kínai kormánynak, mert túl magas áron próbálta eladni a felhalmozott felesleget.

Mivel a világ legnagyobb kukoricaexportőr országában, az Egyesült Államokban idén rekordtermésre számítanak, nem várható a kukorica drágulása.

A chicagói árutőzsdén (CBOT) a határidős piacon vasárnap délután 0,73 százalékos csökkenéssel, vékánként 3,385 dollárra esett a kukorica ára decemberi szállításra.

cbot árutőzsde kukorica
Kapcsolódó cikkek