Cégvilág

Kiderült, ki veszi meg a debreceni és a nyíregyházi erőművet

A szerződés értelmében a két egység legkésőbb 2015. december 31-ig az országosan eddig 67 ezer lakossági fogyasztót és több ezer közületet távhővel ellátó Dalkia Energia tulajdonába kerül. Az ügylet zárására a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint a Gazdasági Versenyhivatal szükséges engedélyeinek megszerzése után kerül majd sor.

A vásárlással összesen további 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővül a Dalkia Energia cégcsoport erőművi portfóliója.

A közlemény szerint a tranzakcióval a cégcsoport tovább növeli részesedését az általa stratégiainak ítélt távhőtermelői szektorban. A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a Dalkia csaknem 110 ezer lakossági fogyasztót, és több tízezer közületi fogyasztót lát majd el hőenergiával Magyarországon.

A Dalkia hőtermelésben megszerzett tapasztalataival a debreceni és nyíregyházi erőművek, elsősorban hőtermelő egységként, gazdaságosan és versenyképesen üzemeltethetőek - idézi a közlemény Péterffy Attilát, a Dalkia Energia erőmű üzletágának vezetőjét.

Az új erőműveknél hosszabb távon vizsgálják a Pécsett tavaly megvalósított biomassza-tüzelés alkalmazásának lehetőségét. Ha azt a régió tüzelőanyagbázisa, az üzemeltetési tapasztalatok és a fogyasztói igények is indokolják, a társaság a két új egység esetében is nyitott a pécsi modell átvételére - közölte a Dalkia.

A társaság elsősorban arra koncentrál, hogy versenyképes hőszolgáltatással minél több új ügyfelet szerezzen az erőművek számára.

A debreceni erőmű mintegy 31 500 lakossági és 2200 egyéb fogyasztó számára termeli a távhőt, illetve egy ipari ügyfél számára technológiai hőt is szolgáltat. A megvásárolt berendezések hőenergia-teljesítménye 430, villamosenergia-teljesítménye pedig 102 megawatt.

A nyíregyházi erőmű összesen mintegy 15 600 lakossági és több mint 1000 egyéb ügyfelet lát el hőenergiával. A nyíregyházi berendezések összes hőenergia-teljesítménye 330, villamosenergia-teljesítménye 58 megawatt.

Az E.ON Hungária csoport a jövőben az országos hálózat további fejlesztése, minőségi, biztonságos üzemeltetése mellett innovatív új energetikai megoldások kidolgozására és bevezetésére fókuszál, valamint a kis- és nagyvállalati ügyfélkörben az áram- és gázszegmens ügyfeleire helyez még nagyobb hangsúlyt. Ezért rendezi át üzleti portfolióját és ezzel összhangban értékesíti hőtermelő üzletágát - idézi a közlemény Ilyés Pétert, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagját.

Eon energia Dalkia
Kapcsolódó cikkek