Cégvilág

Mégis lesz Déli Áramlat?

Bulgária kiad minden építési engedélyt a vezeték-beruházáshoz. Ha a Gazprom ennek ellenére sem valósítja meg a projektet, az már az ő hibája. Szijjártó Péter hétfőn a magyarországi gázellátásról (is) tárgyal Moszkvában.

Alekszander Novak orosz energiaminiszter arra sürgette telefonon bolgár kollégáját, Temenuzska Petkovát, hogy Bulgária időben adja ki a Déli Áramlat tenger alatti szakasza lefektetéséhez szükséges, összes engedélyt, írja a Novinite.

A bolgár miniszter tájékoztatása szerint egyes dokumentumokat már kiadtak, mások egyeztetés alatt vannak.

A telefonos egyeztetés előzménye, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az európai ellenállásra hivatkozva nemrég lefújta a Déli Áramlat beruházást. Közölte, hogy országa majd Törökországon keresztül juttat gázt az arra váró, európai vevőinek. (Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn utazik Moszkvába, hogy az orosz vezetéssel Magyarország majdani gázellátásáról tárgyaljon, erről hétfőn reggel a Hír TV-ben beszélt.)

A bulgáriai hír érdekessége, hogy szintén ma az orosz Vedomosztyiban már beszámolt a cső Fekete-tenger alatti szakaszának lefektetésére létrejött South Stream Transport AG, hogy már befagyasztották a munkával kapcsolatos, összes tevékenységet. Petkova a bulgáriai energiaminisztérium közleménye szerint tájékoztatta Alekszander Novakot, hogy Bulgária javasolta az Európai Bizottságnak egy Várna közelében lévő, európai gázelosztó központ létesítését. Egyúttal meghívta Novakot Bulgáriába. Az orosz miniszter azt válaszolta, hogy Moszkva kész egy bulgáriai gázközpont kialakításáról egyeztetni, amint kap egy erre vonatkozó, hivatalos javaslatot az Európai Bizottságtól.

Ma Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is közölte az uniós vezetőkkel folytatott megbeszélései után a brüsszeli EU-csúcson, hogy Szófia minden engedélyt ki fog adni, hogy elháruljanak az akadályok a már kisiklottnak mondott projekt elől. „Megkaptam az Európai Tanács teljes támogatását és megértését. Bulgária nem tehető felelőssé és nem fizethet büntetést a beruházás elmaradása miatt” – mondta.  Hozzátette, hogyha a Gazprom a bulgáriai engedélyeket figyelmen kívül hagyva mégis törli a projektet, az már az orosz társaság hibája lesz.

Déli Áramlat Szijjártó Péter Novak Petkova
Kapcsolódó cikkek