Cégvilág

Mégsem szűnne meg a roamingdíj az EU-ban

Mégsem szűnne meg az év végén a roamingdíj az Európai Unióban – egy kiszivárgott uniós dokumentum legalábbis arra tesz javaslatot, hogy a külföldi mobilhasználat, a barangolás után felszámolt díjat akár 2018-ig alkalmazhassák a mobilszolgáltatók.

Az unión belüli többletdíjak fokozatos csökkentés utáni eltörlését még 2013-ban javasolta az Európai Bizottság, tavaly az Európai Parlament nagy többséggel hagyta jóvá az indítványt. Az EU jelenlegi soros elnökségét ellátó Lettország által köröztetett javaslat most úgy módosítaná a jogszabályt, hogy a szolgáltatók egy alap roamingkeretet szabhatnának meg, az előfizetők ennek erejéig használhatnák mobiljukat külföldön hívásra, sms-re vagy internetezésre – értesült a Reuters. A hírügynökség azt írja: a dokumentum nem határozza meg ennek a keretnek az összegét, csak annyit mond ki, „az abnormálisan magas használat” elkerülése érdekében más tarifák meghatározása is lehetséges. Egy kötöttség van: a kereten belül a szolgáltatók legfeljebb 0,05 eurót számolhatnának fel egy perc hívásért, illetve egy MB adat letöltéséért. Jelenleg ez a határ 0,2 euró.

A javaslat célja annak megakadályozása, hogy a nemzetközi szolgáltatók, a roamingdíjak eltörlése miatt kiesett bevételeik kompenzálására emeljék a helyi árakat. Ennek érdekében arra kérik a lettek a bizottságot, a roamingdíj kivezetése előtt vizsgálják felül a távközlési árak piacát, ezért halasztanák el az idén karácsonyra tervezett módosítást 2018-ig.

A Reuters úgy tudja, a tagországok jövő héten már tárgyalhatnak is a javaslatról, amelyet még a bizottságnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kellene hagynia.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek