Cégvilág

Fokozódó árnyomás alatt a magyar hullámpapírpiac

Hónapok óta alig tapasztalható változás az árakban a nemzetközi hullámkartonpiacon.

Bár 2014 végén, a felfokozott keresleti hangulatban több kisebb kilengés is előfordult a piacon, az idei év első két és fél hónapja ismét stabil kereskedést eredményezett. Ezzel szemben Magyarországon a tartósan 300 forint körüli euróárfolyam, a szállítási költségek emelkedése, a vevői elvárások növekedése folyamatos nyomást fejt ki a csomagolóanyag-gyártókra, hogy emeljék áraikat – közölte a Rondo Hullámkartongyártó Kft.

– Bár az üzemanyagárak mérséklése jótékony hatást gyakorolt a nagy szállítási igényű iparág tevékenységére, ennél nagyobb súllyal esett latba az útdíjjal kapcsolatos költségek növekedése – mondta Sigray Mária, a társaság ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ugyancsak a költségek növekedése irányába hat a vevői elvárások folyamatos növekedése. Így egyre több hullámkarton-felhasználó cég kéri arra gyártó partnerét, hogy a legyártott csomagolóanyagokat átmenetileg tárolja, és csak akkor szállítsa le, amikor azt megrendelője azonnal fel is tudja használni. Ám a „just in time” megrendeléseket csak jelentős munkaráfordítással és szabad tér biztosításával lehet kielégíteni, emellett az alapanyag-beszerzést is drágítja. Másrészt a magyarországi csomagolóanyag-piac továbbra is rendkívül árérzékeny.

Az ügyvezető igazgató szerint az éles versenyben a vállalatok csak hatékonyságuk folyamatos javításával képesek egyszerre javítani termékeik és szolgáltatásaik minőségén, illetve ezzel egyidejűleg tartani áraikat. A Rondo soroksári üzemében például tavaly a gyártósoroknál csökkentették a szélselejtek méretét, az alapanyag-felhasználást hatékonyabbá téve. Ezzel párhuzamosan az üzemben megkezdték egy új hajtogató-ragasztó gép telepítésének előkészítését. A 2015-re tervezett mintegy 400 millió forint értékű beruházás eredményeképpen a komplex tervezésű és felépítésű hullámpapír dobozok gyártásának sebessége és megbízhatósága is tovább nő.

hullámpapír
Kapcsolódó cikkek