Cégvilág

Jön az újabb frekvenciatender

Már megkezdte a 3400-3800 MHz-es frekvencia tartományban lévő szabad spektrumok értékesítésének előkészítését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – tudta meg a Világgazdaság. Az első egyeztetés már tavaly megvolt, a tervek szerint idén lezárják az ezzel kapcsolatos konzultációt, és jövő nyárra várható eredmény az újabb tenderen

Alig néhány hónapja zárult le egy jelentős frekvencia tender, máris újabb pályázatra készülhetnek a hazai mobilszolgáltatók – tudta meg a Világgazdaság. Lapunk érdeklődésére az NMHH azt közölte, hogy berendezés-szállítókkal, a mobilcégekkel és szakmai szervezetek képviselőinek részvételével tavaly december elején nyilvános konzultációt és szakmai napot tartottak, kifejezetten a 3400-3800 MHz-es frekvenciasáv műszaki paramétereiről, fel- és kihasználásának lehetőségeiről. A projekt során az ebben a tartományban rendelkezésre álló, illetve felszabaduló szabad sávok használati jogát értékesítik. E frekvenciasávok alapvetően a nagy sűrűségű, nagy sebességű vezeték nélküli szélessávú hálózatok telepítése iránti igényeket elégíthetik ki, és alkalmasak kisméretű cellás, valamint helyhez kötött hozzáférési rendszerek, illetve felhordó hálózatok telepítésére.

Az NMHH az újabb tender kapcsán megkezdte a frekvenciasáv nemzetközi koordinációját a szomszédos országokkal, ezzel párhuzamosan dolgoznak a jogszabályi környezet kialakításán, valamint a sáv tisztaságát megállapító mérővizsgálatokat végeznek. A hatóság tájékoztatása szerint a frekvenciasáv értékesítésének részletes szabályait tartalmazó dokumentációtervezet konzultációja idén mindenképpen várható, míg a versenyeztetési eljárás 2016 nyarán zárulhat le.

A 800 MHz-es, 2600 MHz-es frekvenciasáv, valamint a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es tartomány egyes részeinek értékesítését tavaly szeptember végén zárta le az NMHH. A tenderen négy szolgáltató – Magyar Telekom, Telenor, Vodafone, Digi – osztozott a kiosztott 265 MHz-nyi frekvencián. Bár a kiírás eredetileg 9 mobil frekvenciacsomagra vonatkozott, kettő végül nem kelt el közülük. A legtöbbet a Magyar Telekom fizette az elnyert spektrumokért, 58,65 milliárd forintot. A tender összesen valamivel több mint 130 milliárd forintnyi bevételt hozott az államnak.

A spektrumgazdálkodás egy másik területén is jelentős változások jöhetnek a közeljövőben, ugyanis az NMHH jelenleg is dolgozik a frekvenciadíjazási rendszer felülvizsgálatán. Több, a szélessávú mobil kommunikációra használható frekvenciatartományban már megtörtént a díjak csökkentése. Jelenleg szövegpontosításokat, javításokat végez a hatóság a hatályos rendeletben. Ezek érintenek olyan frekvenciatartományokat is, amelyekre a tavalyi szélessávú mobilpályáztatás miatt még nem kerülhetett sor. Az NMHH a díjrendelet társadalmi egyeztetését várhatóan 2015 I. negyedévében kezdi meg – tájékoztatta lapunkat a hatóság. A jelenleg érvényes szerződéseket a változások nem érintik majd, a 3400-3800 MHz-es frekvenciasávval kapcsolatban pedig számos újdonság várható.

Együtt fejlesztenek

A múlt héten jelentette be a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország, hogy közösen üzemeltetik és fejlesztik a 800 MHz-es negyedik generációs mobilhálózataikat. A megállapodás értelmében a közösen kialakított kiépítési terv alapján a Telenor a Dunántúlon, a Telekom az ország fennmaradó részén fokozatosan építi ki és üzemelteti a 800 MHz-es 4G hálózatot, így 2015 végéig 800-800, vagyis összesen 1600 bázisállomást telepítenek, illetve működtetnek. Az egyezség Budapest területére nem vonatkozik. A megállapodást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság már jóváhagyta, a Gazdasági Versenyhivatal pedig versenyfelügyeleti eljárást indít annak kapcsán.


frekvenciatender 4G infokommunikáció
Kapcsolódó cikkek