Cégvilág

Egyedül maradt a Posta

Úgy tűnik, hogy nagyon bonyolult tevékenység a levelek kézbesítése, ugyanis az NMHH már két cégnek sem adott engedélyt arra, hogy a Magyar Posta riválisa legyen.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Magyar Posta potenciális riválisai képtelenek megfelelni a levélkézbesítés hazai szabályainak és elvárásainak, ugyanis az NMHH elutasította az arab tulajdonosi hátterű City Mail Hungary Kft. engedélykérelmét is. Így a 2013-as postai liberalizáció ellenére az állami vállalat továbbra is egyedüli szereplő a könnyű levelek piacán. A hatóság indoklása szerint a City Mail gyakorlatilag a piacra lépés semelyik szabályának nem felelt meg: sem a tárgyi, sem az általános szerződési feltételeknek. A tárgyi feltételek közé a postai szolgáltatóhelyek, felvételi és kézbesítési pontok, ügyfélszolgálati helyek, gépjárműpark és egyéb technikai eszközök tartoznak. Mivel a cég Budapesten tevékenykedett volna, ezért a törvény szerint a fővárosban például mintegy hetven hivatalt kellett volna felállítania, ugyanis a jogszabály harmincezresnél nagyobb településeken harmincezer lakosonként legalább egy kézbesítési pontot ír elő. Igaz, hogy az üzleti ügyfeleknek nem kell postahivatal. Mivel a 15 napos fellebbezési határidő még nem telt le, ezért az elutasító döntés konkrét tartalma még nem nyilvános. Az biztos, hogy a tavaly decemberben induló eljárás során a hatóság hiánypótlásra is felhívta a City Mail-t, amelynek a társaság eleget is tett. Ennek ellenére végül nem kaptak engedélyt.

Meglehetősen furcsa cégről van szó. Legutóbbi beszámolója szerint 2011 óta aktívak, három belföldi és egy külföldi magánszemély, valamint két cég tulajdonában áll, ellenben 2013-ban nem volt bevétele és alkalmazottja sem. Már korábban sem volt felhőtlen a viszonya a hatósággal, ugyanis az NMHH még 2014 áprilisában megtiltotta a cégnek, hogy a Digi számlaleveleit kézbesítse. Csehországban úgy látszik, hogy kevésbé szigorúak a szabályok. A teljes postai piac a cseheknél is 2013-ban nyílt meg a magánszektor előtt. A Cseh Posta versenytársai azóta a levélküldemények mintegy két százalékát és a csomagküldés négy százalékát hódították el az állami cégtől.

A City Mail már a második cég, amelyik hiába akart a Magyar Posta riválisa lenni. Az első kérelem még 2013-ban a Feibra Kft-től érkezett, de a cég számviteli eljárásait nem találta kellően áttekinthetőnek az NMHH. A cég 2005 októbere óta az Osztrák Posta tulajdona volt, de március 31-én eladták Varga Tibornak, aki 2005-től már volt a Feibra ügyvezetője. Jelenleg még a rivális szórólapterjesztő cég, a DMH Magyarország Lapterjesztő Kft. értékesítési igazgatójaként is szerepel a cég honlapján. A DMH-nak pedig a Pannon Lapok a tulajdonosa.

Az osztrákok kivonulást indokolhatja, hogy a társaság ugyan piacvezetőnek mondja magát a címzés nélküli küldemények, reklámanyagok területén, de 2012-ben és 2013-ban is jelentős veszteséget produkált csökkenő, mintegy kétmilliárd forintos nettó árbevétel mellett. Eredetileg a postai liberalizációnak köszönhetően a piacra belépő cégek árbevételéből számított hozzájárulásból kompenzálták volna a Magyar Postát, amiért egyetemes szolgáltatóként veszteséges tevékenységet is kell végeznie. A kötelező feladatokból fakadó milliárdos többletterheit rivális hiánya miatt azonban az államnak kell kiegyenlítenie.

Beindult a FoxPost is

A csomagpiacon azonban szépen szaporodnak a Magyar Posta konkurensei. Manapság ritka, de az előre bejelentett időpontban, vagyis április 7-én beindult a FoxPost Zrt., amely 51 csomagautomatát telepített Budapesten és vidéken. Bengyel Ádámtól, a FoxPost Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy jelenleg már 6 webáruházzal kötöttek szerződést, de más cégekkel is folyamatosan tárgyalnak. Jelenleg 21 alkalmazottjuk van, de még nem teljes a létszám. Úgy kalkulálnak, hogy a mintegy 2 millió eurós beruházás 5 év alatt térülhet meg.


liberalizáció posta Feibra
Kapcsolódó cikkek