Cégvilág

Elindult a végjáték a BTelnél

Újabb fordulóponthoz érkezett a Business Telecom ügye, a társaság ellen felszámolási eljárást kezdeményezett egyik hitelezője, az MNB pedig felfüggesztette a részvényei és kötvényei tőzsdei kereskedését. Ez 2013 óta már a tizedik felügyeleti hatósági elmarasztaló határozat a cég ellen, amely új névvel, reorganizációs tervvel és titokzatos befektetővel menekülne egyre kilátástalanabb helyzetéből

Felfüggesztette tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Business Telecom Nyrt. (BTel) tőzsdei részvényeinek és kötvényeinek kereskedését, mivel a társaság a korábbi felszólítások ellenére sem tette még közzé a 2013-as évre vonatkozó, könyvvizsgáló által auditált konszolidált beszámolóját.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi ideig nem lehet majd adni-venni a társaság papírjait, ugyanis a felfüggesztés határozatlan időre szól, és amíg nem teszik közzé a beszámolót, addig érvényben marad. A jegybank emellett hétmillió forintos bírságot is kirótt a vállalatra.

Az MNB honlapján közzétett teljes határozatából kiderül, hogy a BTel 2013-ra vonatkozó, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti beszámolóján feltüntetett könyvvizsgáló tagadja, hogy látta volna az említett dokumentumot, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint nincs is jogosultsága IFRS szerinti beszámoló könyvvizsgálatára.

Felügyeleti hatóságként az elmúlt fél évben az MNB többször is felszólította a társaságot, hogy tegyen eleget tájékoztatási kötelezettségének, azonban ez eddig nem történt meg.

Az jegybank és a beleolvadó PSZÁF a mostani döntéssel együtt 2013 óta összesen 10 elmarasztaló határozatot hozott a BTel ellen, míg a kiszabott bírságok összértéke most már meghaladja a 30 millió forintot. Az alternatív távközlési szolgáltatóként indult vállalat helyzetét tovább rontja, hogy egyik hitelezője felszámolási eljárást kezdeményezett ellene. Az Altera Nyrt. még április elején kérelmezte, hogy követelései teljesítésére induljon meg a felszámolás, amit a Kecskeméti Törvényszék kedden hagyott jóvá.

A BTel legutóbb március 20-án tartott rendkívüli közgyűlést, amelyen névváltoztatásról és új könyvvizsgáló kijelöléséről is döntöttek. A társaság a jövőben Xprime Product Nyrt. néven működne, az elnevezés a cég által kifejlesztett termékre, az Xprime-ra utal, amely az online reklámozás és a távközlési szolgáltatások ötvözésén alapul, és amire a nehéz helyzetbe került társaság az üzleti stratégiáját építi. A közgyűlésen a társaság vezérigazgatója, Takács Krisztián vázolta a cég reorganizációs tervét is, amelyből kiderült, hogy a BTel kötelezettségállománya meghaladja a 9,3 milliárd forintot.

Az elképzelések szerint a hitelezőket részben törzsrészvényekkel, két partner esetében pedig az Xprime nagykereskedelmi jogainak átadásával fizetnék ki. Emellett két részletben összesen 1,8 milliárd forintnyi friss tőkét is bevonnának, amelyből elsőként a köztartozásokat és a jogi útra terelt, elsősorban szállítói kötelezettségeket teljesítenék, valamint az elmaradt béreket is ebből fizetnék. A program sikere esetén 2017-2018-ra a kötelezettségállomány 200 millió forintra csökkenhet.

Kérdéses ugyanakkor, hogy ez a terv mennyire megvalósítható, az elmúlt hónapokban ugyanis több, a működés folyamatosságát biztosító esetleges befektetőről is hírt adott a társaság, azonban eddig nem érkezett új tőke a cégbe. Legutóbb február elején számoltak be egy potenciális partnerről, amely összesen 1,5 milliárd forinttal segítené a társaságot, azonban további részletek egyelőre nem derültek ki.

Be nem tartott ígéretek

A BTel múlt év végén tartott közgyűlése után úgy tűnt, átmenetileg rendeződnek a cég likviditási problémái, ugyanis a társaság egyik tulajdonosa, a Timur Rakhimkulov érdekeltségi körébe tartozó SkillInvest hajlandónak mutatkozott arra, hogy 9,5 millió részvényt vegyen összesen 950 millió forintért. Az üzlet azonban elmaradt, a kiszemelt befektető a többszöri felszólítás ellenére sem utalta át az összeget. Az újabb befektetőjelöltről először februárban érkezett hír, annyit lehet tudni róla, hogy összesen 1,5 milliárd forinttal segítené a BTelt, igaz ennek komoly feltételei vannak, így például a SkillInvestnek ki kellene szállnia a cégből.


végrehajtás tőzsde Btel felszámolás MNB vállalatok
Kapcsolódó cikkek