Cégvilág

A Coca-Cola felfüggeszti a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatását

Felfüggeszti a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatását a Coca-Cola addig, amíg a szervezet nem rendezi vitás pénzügyeit, de a botrányok miatt akadhat újabb szponzoráldozat is. Az ügy megoldását nem segíti, hogy a bizottság kereszttűzbe került elnöke, Gömöri Zsolt sok kérdést hagy megválaszolatlanul.

„A Magyar Paralimpiai Bizottságot évek óta támogató Coca-Cola HBC Magyarország képviselőjeként (...) tájékoztatom, hogy vállalatunk a szervezet jövőbeni pénzügyi támogatását a sajtóban megjelent ügy megnyugtató rendezéséig felfüggeszti." Ez olvasható abban a Népszabadság birtokába került levélben, amelyet a vállalat küldött a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének. Gömöri Zsolt egyebek mellett azért került a támadások kereszttüzébe, mert hárommillió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott lakáshitele végtörlesztéséhez a saját maga vezette grémiumtól.

A szponzorpénzből állt segélyt úgy fogadta el, hogy aligha volt arra rászorulva. A bronz fokozatú szponzornak számító Coca-Cola HBC Magyarország kommunikációs igazgatója, Tóth Valentin a lapnak megerősítette, valóban felfüggesztették a támogatást. Azt ugyanakkor hangsúlyozta: továbbra is vállalják, hogy az idei versenyeken ásványvizet  biztosítanak a sportolóknak. Az anyagi támogatás mértékéről kérdésükre csak annyit árult el, hogy „milliós nagyságrendről van szó". Tóth Valentin kiemelte, amint rendeződik az ügy, azaz véget érnek a viták miatt indult jogi eljárások, azonnal megkeresik a lehetőségét annak, hogy támogathassák a sportolókat.

Fontos megemlíteni, a Coca- Cola nem most, hanem már bő két hete, azaz rögtön a botrány kirobbanása után elküldte a támogatások  felfüggesztéséről szóló levelet a bizottság vezetésének. Ennek pedig többek között azért van jelentősége, mert lett volna ideje, lehetősége a bizottság elnökének, Gömöri Zsoltnak arra, hogy „megnyugtatóan" megmagyarázza a történteket. Ahogy azonban a közvéleményt, úgy a jelek szerint a szponzorokat sem sikerült meg győznie arról, hogy a hiteltámogatása rendben volt, a pénz visszafizetésével pedig már ügy sincs.

Ezt erősíti, hogy a lap információi szerint a bizottság egy ezüst fokozatú szponzoránál, az Allianznál is még mindig rezeg a léc. Erre utal legalábbis az, hogy hetek óta elemzik a társaság német anyavállalatánál a történteket és azt, tesznek-e lépéseket a botrány miatt - a cikk teljes terjedelmében a Népszabadság oldalán olvasható.

Coca-Cola Magyar Paralimpiai Bizottság
Kapcsolódó cikkek