Cégvilág

Hamarosan jöhetnek a megfigyelő jegyautomaták

Módosítaná és összhangba hozná az Európai Bizottság június közepén hatályba lépő új vasúti rendeletével a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényt egy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által benyújtott javaslat. A tervezet szerint bevezetnék a közlekedési kártyát, amely minden szolgáltatónál használható lenne, engedélyeznék, hogy a jegy- és bérletértékesítő berendezések kép- és hangfelvételt készítsenek, valamint megnyitnák az utat az elektronikus panaszbenyújtás előtt. Utóbbi azt is jelentené, hogy a vasúti társaságokra vonatkozó panaszok esetében előírt rendelkezéseket a közlekedésszervezőkre is kiterjesztenék – jelenleg ugyanis nem egységes a szabályozás.

A javaslat szerint lehetőség lenne arra is, hogy a közlekedésileg egyébként megfelelő ellátottságú területeken a közszolgáltató indokolt esetben állami finanszírozás – azaz támogatás és kedvezmények nélkül –, piaci alapon önfenntartó szolgáltatásokat biztosítson. A cél az, hogy közforrásokból indokolatlanul ne tartsanak fenn egymással párhuzamos szolgáltatásokat, ugyanakkor bizonyos gazdaságosan üzemeltethető vonalak – például a kiemelt turisztikai központokba közvetlen, átszállásmentes eljutást biztosító expressz járatok – működését továbbra is biztosítani lehessen állami pénzek felhasználása nélkül is.

Mivel a közösségi közlekedésben egyre nagyobb szerepet kapnak a vízi utak, pontosítani kell a kapcsolódó ingatlanokra és infrastruktúrára, valamint a vízi járművel végzett személyszállítási közszolgáltatásokra vonatkozó szerződések szabályait is – áll a tervezetben. Míg az elővárosi, országos és regionális vízi személyszállítási közszolgáltatások az illetékes miniszter hatáskörébe tartoznak, a helyiekért a települési önkormányzat felel, a miniszter egyetértési jogával. A miniszter ugyanakkor rendeletben írhatná elő a vízi személyszállítási közszolgáltatás lebonyolítására alkalmas és ahhoz szükséges vízparti ingatlanok, kikötőhelyek, a kikötői infrastruktúra használatának szabályait.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek