Cégvilág

Nem bolt a metróüzlet

Újra meghirdetik a 4-es metró aluljáróiban lévő üzleteket. Hiába írtak ki eddig három pályázatot a helyiségek bérletére, a többségük még mindig üresen áll. Holott már a bérleti díjakat is csökkentették - írja a Népszabadság mai száma.

Újabb bérlői pályázatot készít elő a fővárosi önkormányzat a 4-es metró aluljáróiban lévő üzletekre. Tavaly mindössze 29,2 millió forint bérleti díjat számláztak, az idén 46,8 millió forint bevételre számítanak a megkötött szerződések alapján. Ezt szeretnék az újabb bérbe adással még tovább növelni - tájékoztatott a Népszabadság.

A korábbi tenderek eredményei alapján nem lesz könnyű dolguk. Az első bérlői pályázatot a hivatalos átadó ünnepség előtt két héttel hirdették meg, majd az indulás után két héttel le is zárták. A tenderen négy megálló - a Baross tér, a Kelenföld vasútállomás, a Kálvin tér és a Móricz Zsigmond körtér - 34 üzlethelyiségét hirdették meg. Több kis forgalmú megállóba - Gellért és Fővám tér - egyébként nem is terveztek üzletet.

A nyílt, egyfordulós pályázatra bárki jelentkezhetett, kivéve, ha nemzeti dohányboltot, vagy szexshopot akartak volna nyitni, ezek ugyanis, mások mellett, tiltólistán vannak.

A kibérelhető ingatlanok körét, illetve a pályázati feltételeket a vagyongazdálkodási főosztály állította össze. Az első ajánlati csomagba 34 üzlet került, összesen 900 négyzetméter alapterülettel. A legnagyobb a 106 négyzetméteres Kálvin téri volt, a legkisebb a kelenföldi aluljáró alig 4,6 négyzetméteres boltocskája. Igaz, itt van a legtöbb bérbe vehető helyiség, szám szerint 15.

A gazdasági bizottságban akkor többen is sokallták a négyzetméterenkénti nettó 23200-27650 forintos havi kikiáltási árat, mondván visszaveti majd a pályázati kedvet, de ez csak részben igazolódott be. A forgalmasabb helyszíneken alaposan felsrófolták a bérleti díjakat a pályázók, de csak a helyiségek felére érkezett érvényes ajánlat. Az első körben 59 pályázatot adtak be, legkevésbé kelendőnek a kelenföldi bizonyult: 15 boltból 9 bérlő nélkül maradt.

Az üres üzletekre új pályázatot írtak ki, a lebonyolítással ismét a Budapest Főváros kezelő Központ Zrt.-t (BFVK) bízták meg, de már átlagosan tíz százalékkal csökkentették a a minimális bérleti díj összegét, és szűkítették a kívánatos funkciók körét. Mindezek ellenére a második körre mindössze egy cégtől érkezett egyetlen ajánlat. Az új vonalon ugyanis a vártnál jóval kevesebben utaznak, naponta a remélt 297 ezer helyett alig 100-110 ezren. Másrészt, az ígéret ellenére a szerződéskötésnél nem törődtek azzal, hogy ne egymás mellett legyen nyissanak azonos profilú boltok.

Nagyunyomi-Sényi Gábor, a BFVK azóta menesztett vezérigazgatója a tavaly nyári bizottsági ülésen azt ígérte, hogy a bérbe nem vett üzlethelyiségeknél forgalomszámlálást végeznek, és annak függvényében új javaslatot tesznek. Azóta eltelt egy év, de semmi sem történt. 

bérbeadás üzlethelyiség 4-es metró
Kapcsolódó cikkek