Cégvilág

A roaming-díjnak két év múlva búcsút inthetünk

Megvan a biztos dátum: 2017 nyarán, ha külföldre megy vakációzni, már nem fog roaming díjat fizetni. Se direktben, se burkoltan. Ezt ígéri az EU illetékes biztosa a Hvg.hu szerint.

"Az Európai Unióban valószínűleg 2017 második negyedévétől el fognak tűnni a roamingdíjak. Ebben minden bizonnyal nagyon hamar megállapodnak majd egymással a 28 tagállam kormányai, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselői" - mondta Günther Oettinger, az unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa a német RP online oldalán megjelent írás szerint, melyet a Hvg.hu szemlézett.

Ezzel a tagországokban működő mintegy 280 telefontársaság, az uniós hatóság, a tagországok és a fogyasztóvédők végre belátható időn belül, végleg pontot tehetnek az évek óta húzódó ügy végére.

Volt már olyan menetrend, hogy már jövőre megszűnt volna a külföldi mobiltelefon használat különtarifás elszámolása az EU-ban, de mivel ezt a kisebb tagországok több távközlési társasága is elutasította, Brüsszel végül ezt az időpontot májusban elvetette. Az Európai Bizottság e döntése azonban az Európai Parlamentnek és a fogyasztóvédő szervezeteknek egyáltalán nem tetszett, így az ügyben kompromisszumra kellett jutni - írja az RP-t elsőként szemléző SG.hu. Oettinger most azzal állt elő, hogy ha a roamingdíjakat két év múlva, vagyis 2017 közepétől törlik el az EU-ban, akkor az érintett cégeknek valójában egy évvel több idejük lesz az átállásra, mint azt eredetileg tervezhették.

Az eu-biztos a lépés várható hatásaként említette, hogy a piacon felvásárlási, illetve fúziós hullám indulhat el, mivel a 28 tagállam mintegy 280 telefontársasága úgy válhat versenyképesebbé, ha összekapcsolják a hálózataikat - és onnan már csak egy lépés, hogy a következő években közülük soknak egyesülnie kell. Ez oda vezethet, hogy Európa telekommunikációs ipara globális szinten nagyobb szerepet játszhat majd, ugyanakkor a hatóságoknak figyelnie kell ezzel párhuzamosan a piaci verseny fenntartására.

 

roaming Günther Oettinger EU díj
Kapcsolódó cikkek