Cégvilág

Nő az igény a magánorvosi szolgáltatások iránt

Magyarországon az egészségügyi ellátás évek óta folyamatosan tolódik el a magánfinanszírozott formák felé – mondja Kertész Balázs, az egészségügyi piackutatással foglalkozó Szinapszis Kft. ügyvezető igazgatója. A cég rendszeresen vizsgálja a szektort, azon belül többek között a magán-egészségügyi piacot.

Kutatásaik alapján ma már a felnőtt lakosság fele igénybe vesz valamilyen magán-egészségügyi ellátást, ami azt jelenti, hogy ez egyre inkább az emberek életének részévé vált. A 35 év alatti felnőtteknek viszont a 82 százaléka járt már magánorvosnál.

A döntés szoros összefüggést mutat a jövedelmi helyzettel, hiszen elsősorban a magasabb jövedelemmel rendelkező és felsőfokú végzettségű megkérdezettek között kiemelkedő az igény az egy-két napon belül elérhető orvos-beteg találkozókra. Egy átlagos háztartás évente megközelítőleg 50 ezer forintot költ magán-egészségügyi, illetve alternatív gyógyászati kezelésekre együttesen, ezzel párhuzamosan már a lakosság 30 százaléka nem hajlandó hálapénzt adni. Azoknak a betegeknek az 57 százaléka, akik nem vagy csak ritkán adnak hálapénzt, ha teheti, inkább magán-egészségügyi szolgáltatót választ.

A Szinapszis adatbázisa alapján a szakorvosok több mint fele (53 százalék) dolgozik magánrendelésen (is). Egy, a cég által végzett és a közelmúltban publikált kutatatásból az is kiderült, hogy továbbra is alapvetően három oka van annak, ha valaki a magánellátást választja: a gyorsaság, a bánásmód, valamint, mert előre tudható, mennyibe fog kerülni az ellátás. A legnagyobb arányban fogászati, nőgyógyászati ellátás, valamint laborvizsgálat és CT-MR-vizsgálat miatt keresnek fel magánszolgáltatót. Egy MR-vizsgálatra ma még akár hat hónapot is várni kell.
A legnagyobb elfogadottsága a magán szakorvosoknak van, őket a magánklinikák követik.

A konferencián Kertész Balázs, aki a magán-egészségügyi ellátás trendjeiről tart előadást, az egyik oldalról bemutatja a kereslet bővülésének okait és irányait, a betegek, egészségügyi fogyasztók attitűdjeit és motivációt. Mire mennyit költenek, hogyan változott az egészségügyi kosár az elmúlt években. Másik oldalról bepillantást nyújt a szolgáltatói oldalra, az egyéni vállalkozó magánorvosoktól kezdve a legnagyobb magánklinikákig, intézményekig. Kitér arra is, hogyan reagálnak a szolgáltatók a megváltozott piaci viszonyokra és a megnövekedett keresletre, egyáltalán mekkora is a szektor, amiről beszélünk.

magánorvos
Kapcsolódó cikkek