Cégvilág

Óriási átrendeződés a chipgyártásban

Újabb hatalmas üzletet jelentettek be a technológiai iparban, az Avago Technologies harminchét milliárd dollárért (vagyis majdnem 10500 milliárd forintért - csaknem a hazai költségvetési főösszeg kétharmadának megfelelő összegért) felvásárolja a Broadcom Corp-ot. Mindkét vállalat a chipgyártásban érdekelt, az Avago főként a vezeték nélküli megoldások, illetve az ipari felhasználásra szánt eszközök piacán van jelen, míg a másik társaság termékei többek között az Apple és a Samsung okostelefonjaiban is megtalálhatóak.

Az ügylet keretében a vevő tizenhétmilliárd dollárt készpénzben fizet ki, míg a fennmaradó részt – körübelül 20 milliárd dollárt – Avago részvényekben kapják majd meg a Broadcom tulajdonosai. A vételár egyébként közel harminc százalékkal magasabb, mint a Broadcom múlt hét eleji piaci értéke.

Az Avago az elmúlt években gyorsan nőtt, fejlődését azonban főként az akvizíciókra alapozta. Eddig legnagyobb felvásárlása az LSI Corp. tavalyi megvétele volt, akkor 6,6 milliárd dollárt fizetett.

Az internetképes okoseszközök iránti egyre nagyobb igény, így az ilyen készülékekben használható olcsó, de megfelelő teljesítményű chipek iránti nagy kereslet jelentős változásokat indított el a szegmensben. A most bejelentett tranzakció nem az első nagy ügylet az idén, márciusban az NXP Semiconductors tett majdnem tizenkét milliárd dolláros ajánlatot a Freescale Semiconductor nevű vállalatra.

A piaci folyamatok alapján pedig úgy tűnik, hogy az Avago–Broadcom fúzió nem is az utolsó nagy üzlet a chippiacon. A The New York Post beszámolója szerint az Intel is igen előrehaladott tárgyalásokat folytat az Altera nevű vállalattal. A lap úgy tudja, akár a jövő hét vége felé bejelenthetik a megállapodást. Itt lényegesen kisebb értékű tranzakcióról van szó, a The New York Post korábbi információi alapján 13 milliárd dollár körül lehet az ügylet értéke. Ez számottevő visszaesést jelentene a korábban kiszivárgott vételárhoz képest.

Az Intel ugyanis sajtóhírek szerint még márciusban részvényenként 54 dolláros ajánlatot tett az Alterára, amit a társaság visszautasított, így áprilisban megszakadtak a tárgyalások. A cég legnagyobb részvényesei május közepén jelezték is a vállalat menedzsmentje számára, hogy nem volt bölcs gondolat lemondani a tizenhat milliárd dolláros lehetőségről. Bár mindkét társaság chipeket állít elő, más-más szegmensek számára dolgoznak. Míg az Intel főként személyi számítógépekbe, szerverekbe, illetve egyre inkább mobileszközökbe szánja saját termékeit, addig az Altera szórakoztatóelektronikai készülékekbe és autókba.

A Gartner elemzése szerint a világ chipgyártói tavaly 340,3 milliárd dolláros bevételt értek el, ami 7,9 százalékos növekedést jelentett 2013-hoz képest. A szegmens legnagyobb szereplője az Intel 15,4 százalékos részesedéssel, ám a Samsung is folyamatosan erősíti pozícióit a félvezetőgyártásban, és a múlt év végére már 10 százalék fölé tornázta piaci részesedését. A most felvásárolt Broadcom a nyolcadik legnagyobb gyártó volt, de mindössze 2,8 százalékos fejlődést tudott felmutatni. Az Avago nem szerepelt a szektor 10 legnagyobb szereplője között.

A Gartnernél erre az évre négy százalékos bővülést várnak ezen a területen. Ehhez azonban a piackutató elemzése szerint igen jó második negyedévet kell produkálnia az iparágnak, az első három hónap ugyanis éves összevetésben komoly zuhanást hozott.

chipgyártás
Kapcsolódó cikkek