A kiszáradás állapotában lévő autóvezető ugyanolyan rossz döntéseket hoz, mint az, akinek a vérében alkohol található. Ráadásul a kiszáradás olyan veszély, amelyre sokan nemhogy nem gondolnak, hanem tudatosan idézik elő.

A hosszú vezetések során szándékosan nem isznak elég folyadékot, nehogy egy WC-látogatás kedvéért meg kelljen szakítani a haladást. Ezzel az a baj, hogy kiszáradás közeli állapotban legalább olyan rossz döntéseket hoznak a sofőrök, mint ha két-három pohár sört ittak volna, azaz a véralkoholszintjük meghaladná a megengedett értéket. A statisztika szerint az ittas és a kiszáradt emberek kétszer annyit hibáznak, mint azok, akik óránként legalább 2 deci folyadékot isznak.

Az angliai Loughborough Egyetem táplálkozástudományi kutatója, Ron Maughan professzor szerint a kiszáradás fel nem ismert veszélyforrás. Ha nincs elég víz a szervezetben, akkor csökken az agyi aktivitás, ami kihat a koncentrációra, a figyelemre és a rövid távú memóriára is. A professzor és csapata egy teszt során szimulátorban figyelte az autóvezetőket, akiknek egy 2 órás monoton távot kellett vezetnie, az első nap normál hidratáltsági állapotban, a második nap pedig kiszáradt szervezettel.

Hidratált állapotban átlagosan 47 hibát vétettek az autóvezetők, másnap már 101-et. Ez utóbbi nagyjából az az érték, amelyet a 0,08 százalékos véralkoholszintű autóvezetők produkálnak hasonló teszteken. Hibának vették a sáv akaratlan elhagyását, a késői fékezést, az út szélét jelző záróvonal érintését.

A teszt tapasztalata szerint egyébként a 2 órás út utolsó negyedében hibáztak a legtöbbet az autóvezetők mindkét esetben, azaz a fáradtság is jobban megviseli a kiszáradt embert.