Cégvilág

Fónagy: a vasút az ország fejlődésének záloga

A kormány az egész ország fejlődésének zálogaként tekint a vasútra - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) politikai államtitkára pénteken Budapesten, a 65. Vasutasnap kitüntetési ünnepségén.

Az államtitkár emlékeztetett: a fejlesztési tárca 2020-ig 1000 milliárd forint uniós forrást fordíthat vasútfejlesztésre.

A mintegy 7500 kilométer hosszú, egész országot behálózó magyar vasút irányítása, fejlesztése nem csak közlekedési kérdés, hanem össztársadalmi ügy - szögezte le Fónagy János.

Folytatják a dél-balatoni pálya fejlesztését Balatonszentgyörgyig, megkezdik a Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vonal felújítását, elindítják a Kelenföld és Százhalombatta közötti rekonstrukciós munkát, korszerűsítik a járműparkot, a Budapest elővárosi közlekedésbe további korszerű motorvonatokat állítanak forgalomba, jelentős forrásokat adnak a vasút közlekedésbiztonságának fejlesztésére - sorolta az államtitkár.

A MÁV-csoport vállalati kitüntetéseinek átadó ünnepségén Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a magyar vasutasok világszínvonalon dolgoznak, akaratuk példaértékű, munkájukkal a közösségi közlekedés fejlődéséhez járulnak hozzá.

Zaránd György, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a járműpark fokozatos fejlesztésének köszönhetően szeptembertől 102 korszerű Flirt villamos motorvonat közlekedik a MÁV-Start kötelékében Budapest 100 kilométeres körzetében, jövő héten pedig további 21 motorvonat szállítására ír alá a társaság szerződést, a tavaly vásárolt osztrák vasúti kocsik honosítása tart.

A MÁV sajátfejlesztésű IC+ projektje jól halad, 2016-ban remények szerint indul a sorozatgyártás, a magyar mérnöki munkával fejlesztett termék iránt a külpiacon is mutatkozik érkelődés - tette hozzá Zaránd György.

A vállalati kitüntetéseket átadó ünnepségen Bíró József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökhelyettese átadta a vasútbiztonsági tanúsítványt és a karbantartásért felelő szervezet (ECM) tanúsítványt az illetékes vezetőknek.

A dokumentumok alapján a MÁV jogosult országos, regionális, egyéb és saját célú vasúti pályákat működtetni, a MÁV-Start pedig személyszállítási, vontatási és áruszállítási tevékenységet folytatni 2020-ig.

A MÁV tájékoztatása szerint a pénteki központi rendezvényt követően szombaton országszerte megünneplik a Vasutasnapot.

Fónagy NFM MÁV
Kapcsolódó cikkek