Cégvilág

Így formálódik a hazai könyvpiac

Tíz plázában zárja be boltjait az Alexandra. A cég a megváltozott olvasói szokásokra hivatkozik, valószínűbb azonban, hogy a plázákat üzemeltető Klepierre Management Magyarország Kft. nem hosszabbított szerződést velük, és inkább a Librinek adja ki a helyeket.

Az Alexandra ma hivatalosan bejelentette: tíz plázában működő boltját szünteti meg augusztustól. Az érintett üzletek: Alba Plaza, Csepel Plaza, Duna Plaza, Győr Plaza, Miskolc Plaza, Nyír Plaza, Kaposvár Plaza, Szeged Plaza, Szolnok Plaza, Zala Plaza. A hivatalos indoklás szerint a boltokat azért zárják be, mert a vásárlók egyre nagyobb arányban választják az online rendelés lehetőségét, így egyre kevésbé szükséges egy-egy településen több boltot üzemeltetni. (Több vidéki városban ugyanis két Alexandra is működik.) Sokkal valószínűbb azonban az az ok, hogy a plázákat üzemeltető Klepierre Management Magyarország Kft. jobban szeretné a Librinek kiadni azokat a helyiségeket, amelyekben eddig Alexandra működött. Ennek az lehet az oka, hogy információink szerint a Matyi Dezsőhöz köthető cégbirodalom jelentős tartozást halmozott fel Klepierre Management Magyarország Kft. felé. 

Ezzel összecseng Starcz Ákos, a Libri-Shopline vezérigazgatójának egy korábbi, Világgazdaságban megjelent nyilatkozatával is, miszerint még március elején tucatnyi boltra vonatkozó bérleti szerződést írt alá a Libri-Shopline Nyrt. leányvállalata, a Libri Kereskedelmi Kft. a magyarországi plázákat üzemeltető Klepierre Management Magyarország Kft-vel. A vezérigazgató most azt is elmondta lapunknak, hogy az ingatlanok többségét nyáron veszik birtokba, idén szeptemberig pedig 9 boltot meg is nyitnak.

Mindezeket figyelembe véve sem lehet arról beszélni, hogy a jövőben az Alexandra nem lesz jelen azokban a városokban, ahol most üzleteket zártak be, egy kivételtől eltekintve ugyanis minden olyan településen marad könyvesbolt, ahol a hálózat eddig is jelen volt. Az átalakítás után így 51 vidéki és 10 budapesti Alexandra marad, így még mindig Matyi Dezső birodalma tekinthető a legnagyobbnak.

Az viszont már nem sok bizalomra ad okot, hogy az Alexandrát alapító üzeltember korábbi "központi" cége, a Pécsi Direkt Kft. felszámoltás alatt áll. Jelenleg a feladatokat egy kisebb cég, a Rainbow Üzletlánc Kft. látja el, míg a tartozásokat Könyvbazár Kft. vette át. A helyzetet bonyolítja, hogy a Rainbow Üzletlánc ellen több NAV-végrehajtás is volt már, igaz, ezek az idén év elején zárultak. A Népszabadság korábban arról számolt be , hogy Matyi Dezső két céggel is fenn van a adótartozókat tartalmazó listáján, két bank is bombázza végrehajtásokkal és tucatnyi eljárás van folyamatban több kapcsolt vállalkozás ellen.

Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy a formálódó könyvpiac egyik nyertese a Libri lehet, amely egyébként a napokban vásárolta fel a pécsi illetőségű szépirodalmi kiadót, a Jelenkort. Hogy az Ulpius romjain építkező Könyvmolyképző Kiadó merre tart, még nem tudni, de a szegedi illetőségű cég immár Budapesten is jelen van: először a Westendben, majd az a Váci úti Tescoban nyitottak könyvesboltot mégpedig a már említett Ulpius-ház Könyvkiadó helyén. Információink szerint a szegediek több olyan alkalmazottal is tárgyaltak, akik korábban az Ulpiusnál dolgoztak, a csődbe ment cég munkatársainak egy része így náluk kötött ki.

Libri Alexandra könyv Ulpius Matyi Dezső
Kapcsolódó cikkek