A nemzetközi hitelminősítő a kilátásjavítással egy időben Londonban bejelentette, hogy megerősítette a Mol "BB" szintű adóskockázati besorolását.
   
A Mol osztályzati kilátása az S&P listáján így jobb a magyar szuverén adósbesorolás kilátásánál, amely jelenleg stabil.
   
Az olajvállalat adósosztályzata ugyanakkor egy osztattal elmarad a magyar államadós-besorolástól, amelyet a Standard & Poor''s márciusban - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javított.
   
A Mol adósbesorolás-kilátásának javításához fűzött elemzésében a Standard & Poor''s közölte, hogy a Mol likviditási helyzetére adott megítélését az eddigi "megfelelő" szintről "erőteljes" szintre emelte, tekintettel a vállalat bőséges finanszírozás jellemezte pozíciójára.
   
A pozitív kilátás a finomítói tevékenység jó eredményességét és a megnövekedett olajkitermelést tükrözi, valamint a hitelminősítő azon véleményét, hogy az adósminőséget terhelő akvizíciók hiánya jót tehet a működési teljesítménynek, és ennek révén a működésből eredő pénzügyi bevételeknek az adóssághoz mért, kiigazítással számolt aránya (FFO/adósság) 2016-ban és 2017-ben megközelítheti a 40 százalékot - áll a Standard & Poor''s pénteki elemzésében.
   
Az elemzés szerint a Standard & Poor''s javíthatja a Mol osztályzatát, ha a magyar olajipari cég FFO/adósság-rátája a jó pénzügyi teljesítmény eredményeként valóban 40 százalék felé tart a következő két évben.
   
Az S&P ugyanakkor "potenciális kockázatnak" nevezi a horvát INA olajcégben birtokolt Mol-részesedés körüli bizonytalanságokat, mivel megítélése szerint az INA-tulajdonrész kedvező a Mol üzleti kockázati profilja szempontjából. Az INA-részesedés eladása esetén az S&P nem értékelné át a Mol üzleti kockázati profiljára jelenleg érvényben tartott jó megítélését, de e megítélés erőteljesebben függővé válna a magyarországi környezettől.
   
Az INA a Mol összesített tartalékainak és termelésének hozzávetőleg 36-38 százalékát adja, és a horvát cégnek két finomítója is van - hangsúlyozza a Standard & Poor''s.
   
A hitelminősítő szerint a horvát kormány és a Mol között stratégiai kérdésekben fennálló folyamatos nézeteltérés miatt a Mol fontolóra veheti az INA-részesedés eladását, bár a Mol a tárgyalást és a megállapodást részesíti előnyben.
   
Ha a Mol eladja az INA-részesedést, az üzleti kockázati profilra gyakorolt negatív hatást semlegesítheti a tranzakcióból eredő bevétel felhasználási módja - áll a Standard & Poor''s elemzésében.