Szerda éjfélig még bejelenthetik követeléseiket a hitelezők az Arcadom Építőipari Zrt. felszámolóbiztosának, ezt követően legfeljebb egy hónapig tart majd, mire a szakember összesíti az igényeket. Azok, akik határidőn túl, de még a csődtörvény által előírt 180 napon belül jelentkeztek, csak akkor juthatnak a pénzükhöz, ha az előttük rangsorolt követeléseket a felszámolási eljárás során sikerült kielégíteni.

Időközben viszont már működni kezdett az a faktorcég, amelyet a milliárdos Demján Sándor bízott meg, hogy azon keresztül részlegesen kártalanítsa egykori partnereit.

„A faktorcég egyenként köt követelésvásárlási szerződést azokkal a vállalkozásokkal, amelyek megfelelnek a Demján Sándor által meghatározott kritériumoknak” – mondta lapunknak az Arcadom kártalanítási folyamatát koordináló Boródi Ferenc. A milliárdos a magánvagyonának terhére kártalanítja egykori partnereit, a magyarországi kis- és közepes méretű vállalkozásokat, a tőkekövetelések 70 százalékáig. Az első 150 millió forint több mint felét a faktorcég már el is indította azon hitelezők felé, akik a kiértesítés után megküldték a szükséges dokumentumokat, és aláírták a szerződést. Velük már lezáródott a kártalanítási folyamat.

„Bár naponta négy-öt társasággal is tud szerződni a faktorcég, az Arcadom több tucat partnere egyelőre nem reagált a megkeresésünkre. Csak rajtuk múlik, mikor juthatnak a pénzükhöz” – hívta fel a figyelmet Boródi Ferenc, aki szerint a nyári szabadságolásoknak is szerepe lehet abban, hogy néhány partnertől lassan érkeznek be a szükséges iratok. Ha szükséges, Demján Sándor akár 500 millió forintot is biztosít magánvagyonából a hitelezők kifizetésére.

Az Arcadom honlapján továbbra is az a januári közlemény olvasható, amely szerint a vállalat felszámolása mintegy 650 alvállalkozót és beszállítót érint. Boródi Ferenc korábban lapunknak úgy becsülte, a faktorcégen keresztül 100-120 kis- és közepes vállalkozást kártalaníthatnak. A felszámoló által eddig besorolt – nem vitatott vagy nem függő – követelések száma 75 körüli. Az érintett cégek mindegyike megkapta már a faktorcégtől a tájékoztató levelet, amely részletezi, hogy mit kell tenniük. A többiek is azonnal bekerülnek a programba, amint lezárják a felszámolóval vitás követeléseik besorolását. Szintén megkapják a tájékoztató levelet azok a cégek, amelyek július 15-ig bejelentkeznek, és rangsorolják a követeléseiket.

Az Arcadom hitelezői listájának élén egyébként a Raiffeisen Bank áll, a cégnek nyújtott 3,4 milliárd forintos hitellel. Mint azt korábban a felszámolóbiztostól megtudtuk, az egykor emblematikus cég forrásai a zálogjogos hitelezői igények kielégítésére is csak részben elegendőek.
Az Arcadom nevéhez köthető a többi között a Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, a Korda Filmstúdió, az Allee bevásárlóközpont és a Magyar Posta Országos Logisztikai Központjának építése is. A cég felszámolását idén januárban rendelte el a Fővárosi Bíróság.