Cégvilág

Vasárnapi zárva tartás: megbukott a piaccá válási trükk

Gyorsan véget ért a boltzár kijátszására irányuló ügyeskedés. Nincs másfél hónapja sem, hogy egymás után derült ki, több magyar hátterű üzletlánchoz tartozó bolt is piaccá kívánta nyilváníttatni magát, hogy vasárnap is nyitva lehessen, mára azonban „meggondolták” magukat – három kivétellel, de ez a három alighanem valóban piacként is funkcionál, nem csak papíron az.

Először egy balatonfenyvesi, a CBA-lánc franchise hálózatához tartozó  boltról derült ki, piaccá nyilváníttatta magát, aztán a balatonakali CBA-ról, majd a Coopról tudta meg a hvg.hu, hogy két regionális egysége is kapott egy-egy üzletére piaccáválási engedélyt, és továbbiak voltak folyamatban.

Meglepetésre azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium a sarkára állt, és a fenyvesi CBA ügyében megtámadta a piaccáválási lépést, amely vissza is adta az engedélyét.

A Coopok is meggondolták magukat

A hvg.hu kiderítette, hogy a Coophoz tartozó üzletek is visszakoztak. Révfülöpön két bolt is megkapta a piacnyitási engedélyt, ám mégis visszaléptek szándékuktól. Az önkormányzat július 14-ével megszüntette engedélyüket, és törölték a Coop piacait a nyilvántartásból.

Információk szerint egyetlen Coop-bolt van nyitva vasárnap, méghozzá Ajkán, a vásárcsarnok területén.

Ahogyan a fenyvesi CBA esetében, a Coophoz tartozó egységeknél is alighanem az lékelte meg a projektet, hogy kitudódott a trükközés, ami rossz fényt vetett a láncokra, és a kormány megálljt parancsolt a bűvészkedésnek.

És akik piacként vasárnap is nyitva vannak

Mindemellett van, akinek bevált a piacozás: a fenti két révfülöpi bolt mellett egy harmadik is kapott engedélyt a községben, a Tóth Élelmiszer, amit a másik kettővel ellentétben még mindig nyitva találni vasárnap.

Hasonlóan gond nélkül vedlik piaccá vasárnaponként egy Balatonakaliban működő CBA, bár azt hozzá kell tenni, hogy 1998 óta működik piac a területen.

hvg.hu-->

CBA boltzár vasárnapi zárvatartás Coop piaccá nyilvánítás
Kapcsolódó cikkek