Cégvilág

Regionális fórumokat tartanak az ipartestületek

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) november közepéig regionális fórumokat tart - közölte a szövetség az MTI-vel.

Németh László, az Iposz elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a fórumokon a szövetség országos érdekegyeztető munkájáról, az információs és szakmai szolgáltató rendszer bővítéséről, a partnerségi együttműködési megállapodásokból adódó ipartestületi lehetőségekről, a civil törvényről, a mikro- és kisvállalkozások működését érintő gazdasági szabályozók hatásáról lesz szó.

Az elnök kiemelte: várakozással tekintenek az európai uniós fejlesztési pályázatok kiírása elé, a kis- és középvállalkozások piaci lehetőségeinek bővüléséhez járulna hozzá a családi házak szigetelésének, illetve az energiatakarékosságot eredményező beruházások támogatása.

Az ipartestületek tagságát érzékenyen érinti a nehézgépkezelői jogosítványok átalakítása, gépcsaládokra szóló jogosultságot kell majd szerezni, ehhez sokaknak újra kell majd vizsgázni, az ezzel járó jelentős költségeket, a munkaidő-kiesést nem mindenki tudja vállalni, állami támogatás pedig nincs az új dokumentum megszerzéséhez - fejtette ki az Iposz elnöke.

Az iparosok érdekképviseleti vezetőjének tájékoztatása szerint a regionális fórumon megtárgyalják az Iposz hálózatépítésének szükségességét, illetve az érdekképviseleti rendszert.

Németh László elmondta, hogy jogszabály alapján az Iposz érdekképviseletet a civiltörvény alá sorolták be, az ipartestületek csak a tagdíjakból megélni nem tudnak. A civilekre vonatkozik az az arány, hogy bevételük 40 százaléka tagdíjbevételből, adományból, támogatásból származhat, 60 százaléka lehet üzleti bevétel. Ez a merev szabályozás megakadályozza az ipartestületeket abban, hogy például az iparosoknak méltányos áron nyújtott szolgáltatásból, vagy terembérleti díjból segítsék a működést, ugyanis az így keletkező üzleti bevételek meghaladnák a 60 százalékot, tagdíjat pedig nem kívánnak emelni.

Megoldás lehetne egy érdekképviseleti törvény megalkotása, amely rendezné az érdekképviseletek anyagi lehetőségeit, az egyeztetés fórumait is - tett hozzá az Iposz elnöke.

Iposz fórum
Kapcsolódó cikkek