Cégvilág

Új csipekkel tarolna az Intel

Hatodik generációs processzorcsalád az Inteltől, ragadozók az Acertől és karácsonyi ajándékötletek a Lenovótól – a többi között ezek jellemezték a berlini IFA tegnapi napját, amelyen a nagy cégek a sajtó képviselőinek mutatták be újdonságaikat. A Huawei az Apple-t támadja, az új Mate S kijelzője már arra is reagál, hogy milyen erővel érintjük meg.

Komoly esélyt kap az ősszel a globális személyiszámítógép-piac arra, hogy fordítson az elmúlt évek negatív trendjén, és a folyamatos zsugorodás helyett stabilizálják az eladásokat. Az új Windows operációs rendszer mellé ugyanis most érkeznek az Intel új processzorai, amelyek a gyártó ígérete szerint nemcsak nagyobb teljesítményt és sebességet nyújtanak, de kisebb energiafelhasználást is biztosítanak.

A berlini technológiai kiállítás, az IFA keretében bemutatott hatodik generációs, Skylake kódnevet viselő csipeket új elvek szerint tervezték, és 60 százalékkal nagyobb teljesítményre képesek, miközben 60 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak. A méretet is sikerült csökkenteni az előző generációhoz képest, és a bejelentés alapján jelentősen növelték a grafikus képességeket is. Ez egyértelműen jelzi, hogy igyekeznek alkalmazkodni a felhasználói igényekhez, vagyis ahhoz, hogy egyre többen játszanak és néznek videotartalmakat nemcsak személyi számítógépen (PC), hanem táblagépen és okostelefonon is. Az Intel nagyon sok, összesen 48 verziót készít a Skylake processzorokból, amivel a számítástechnikai eszközök rendkívül széles körét tudja majd lefedni.

Adódik a kérdés, hogy miért éreznék úgy tömegesen a felhasználók, hogy érdemes PC-t váltaniuk, ha ingyen cserélhetik le a régi Windowst az új verzióra. A válasz részben az Intel új csipjeiben rejlik, hiszen a kisebb energiafogyasztásuk miatt lényegesen hosszabb lehet azoknak az eszközöknek az üzemideje, amelyekbe beépítik őket. Emellett az Intel becslése szerint 600 millió személyi számítógép van világszerte, amely ötévesnél idősebb, ezek használóinak pedig jó alkalom a cserére, hogy megjelentek az új processzorral és Windows 10-zel ellátott gépek.

Az IFA ugyan csak pénteken nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a meghatározó technológiai cégek már az azt megelőző napokban is igen zsúfolt programot nyújtanak az eseményre érkező újságíróknak. Az Intel mellett a többi között az Acer, a Huawei és a Lenovo is előállt újdonságaival. Az már most látszik, hogy nem lesznek könnyű helyzetben azok a felhasználók, akik le akarják cserélni régi számítógépeiket, tabletjeiket vagy okostelefonjaikat, hiszen rendkívül széles kínálatból kell majd választaniuk.

A Lenovo például egyből hét új készülékkel lepte meg az érdeklődőket, köztük egy új, 12 colos kettő az egyben táblagéppel. A most bemutatott Ideapad modelljei lényegesen karcsúbbak és könnyebbek az elődeiknél.

A videojátékok szerelmeseit igyekszik megnyerni magának az Acer új, Predator (Ragadozó) néven futó eszközeivel. A játékosok igényeit kiszolgáló új laptopok mellett érdekesség, hogy egy táblagépet és Predator 6 néven egy okostelefont is készítettek, szintén ezt a csoportot célozva. Az androidos okosmobilban 10 magos MediaTek processzor és 4 gigabyte-nyi belső memória gondoskodik arról, hogy minden játék gyorsan fusson.

A Huawei egy új csúcstelefonnal készült a berlini rendezvényre. Nemcsak a Mate S képességei figyelemre méltók, hanem az is, hogy a bemutatás során végig az Apple jelenlegi csúcstelefonjához, az iPhone 6 Plushoz hasonlították. A kínai cég új készüléke kisebb, mint elődje („csak” 5,5 colos kijelzőt kapott), viszont a gyártó szerint kétszer olyan gyorsan tölthető, mint a rivális iPhone. Ahogyan a szakértők megjósolták, már a Force Touch technológiát használó kijelzővel kerül forgalomba, vagyis a képernyő érzékeli, hogy milyen erővel érinti meg a felhasználó, és annak megfelelően lesznek aktiválhatók bizonyos funkciók. A telefonba két SIM kártyát is be lehet illeszteni, illetve 13 különböző negyedik generációs mobilszabványt támogat, így az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában is gond nélkül lehet vele mobilnetezni.

A Mate S értékesítését már szeptemberben megkezdik, egyelőre két változat árazását jelentették be, az átlag verzió 649 euróba kerül, míg a prémium 699 euróba. A kínai vállalat megkezdi okosórája, a márciusban bemutatott Huawei Watch forgalmazását is szeptemberben, Magyarországra várhatóan az utolsó negyedévben érkezik meg a készülék.

Fotósokra fókuszál a Sony

Bemutatta új prémiumkategóriás mobiltelefonját a Sony is Berlinben, és a készülék paraméterei alapján egyértelműen megállapítható, hogy főként azokra a felhasználókra összpontosított, akik gyakran használják fotózásra és filmezésre is mobiljukat. Az Xperia 5Z-ben a japán cég legújabb, 23 megapixeles kamerája van, emellett olyan speciális szoftvert hoztak létre, amely segíti a fotók elkészítését. A készülék egy feltöltéssel két napot bír ki, és ellátták ujjlenyomat-olvasóval is. A Xperia 5Z alapmodellje 5,5 colos, de készült egy kisebb, 4,6 colos verzió is, illetve egy prémiumváltozat, amely a világ első, 4K-s, vagyis ultranagy felbontású kijelzővel ellátott okostelefonja a Sony állítása szerint.

okostelefon Apple windows IFA Sony Huawei technológia Lenovo
Kapcsolódó cikkek